A. B. | 26. 10. 2022, 07:49 | Vir: STA

Mileni Zupančič neverjeten poklon: namenili so ji stoječo ovacijo

Facebook/EOP WALL of FAME

Postala je prva slovenska igralka, ki je prejela nagrado, zaradi česar je namignila, da čuti "čudno žalost". 

Igralka Milena Zupančič je na otvoritveni slovesnosti ob začetku 25. festivala slovenskega filma v Portorožu prejela Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Pred tem so odprli razstavo o igralki, ki so jo pripravili v Slovenski kinoteki. Kot otvoritveni film je na programu legendarna Vesna Františka Čapka, zgodba o srednješolcih pred maturo.
Nagrajenko je izbrala strokovna komisija v sestavi Jelka Stergel, Polona Juh, Viva Videnović, Dušan Milavec in Boris Petkovič kot predsednik.

Andreja Seršen Dobaj/STA

Dolg in uspešen opus

"Milena Zupančič se je v kolektivno zavest Slovencev vpisala z vlogama Presečnikove Mete v Cvetju v jeseni in Žašlerce v Vdovstvu Karoline Žašler, obakrat v režiji Matjaža Klopčiča. A bi bilo krivično, če bi omenjali zgolj najbolj prepoznavne igralske stvaritve Milene Zupančič. V več kot petih desetletjih nastopov na filmskem platnu in televizijskem zaslonu je ustvarila več kot 80 vlog, sodelovala je z največjimi avtorskimi imeni na območju nekdanje Jugoslavije. V svojih igralskih stvaritvah je prestopala meje ustaljene filmske igre," se med drugim glasi utemeljitev nagrade, ki jo je na slovesnosti prebrala igralka Polona Juh.

Milena Zupančič, ki je prejela bučne in dolge stoječe ovacije, tako bo prihodu v dvorano kot ob izročitvi nagrade, se je v zahvalnem govoru osredinila na moč filma in zakaj ga ima rada. Povedala je še, da je prva igralka, ki je prejela omenjeno nagrado.

O svojem igralstvu pa, da se trudi, da v vsako vlogo stopa z odnosom do vsega, kar jo obkroža.

75-letna Milena Zupančič je izpostavila, da imata največ zaslug zanjo kot igralko prav režiser Matjaž Klopčič in maskerka Berta Meglič. Kot je še dejala, jo nagrada za življenjsko delo navdaja tako z veseljem in hvaležnostjo kot tudi "neko čudno žalostjo", ki jo napeljuje na vprašanje, ali je napočil čas, da se umakne.

Osvojila je že številne nagrade

Milena Zupančič je gostovala v domala vseh slovenskih poklicnih gledališčih, v gledaliških hišah na ozemlju nekdanje Jugoslavije in tudi pri neodvisnih produkcijah. Za svoje udejstvovanje na filmu in televiziji je osvojila številne nagrade.

Je tudi prejemnica Borštnikovega prstana, Prešernove nagrade in zlatega reda za zasluge.

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je izpostavila, da slovenski filmi ne nastajajo zgolj z javnimi sredstvi ter da producenti sredstva za filme v slovenskem jeziku vedno uspešneje nabirajo tudi v tujini, kar kaže, da "domači film uspe prepričati tudi zunaj naših meja".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol