22. 9. 2022, 17:11 | Vir: STA

Milijoni za kritje stroškov: znan je znesek, ki ga bo država namenila za odpravo posledic požara na Krasu

Luka Zalar
Milijoni za kritje stroškov: znan je znesek, ki ga bo država namenila za odpravo posledic požara na Krasu (foto: Luka Zalar)

Vas zanima, kolikšna je škoda po pretresljivem požaru? Vemo, koliko denarja bo vlada zagotovila za kritje stroškov, ki so jih imela gasilska društva, Rdeči križ in drugi.

Škoda, ki so jo povzročili ognjeni zublji, skupaj znaša nekaj več kot 26,8 milijona evrov. Za kritje stroškov, ki so jih imela gasilska društva, Rdeči križ in drugi, bo iz proračunske rezerve zagotovila nekaj manj kot 3,6 milijona evrov.

Intervencijski stroški gašenja požarov na območju Krasa, torej na območju notranjske in severnoprimorske regije med 17. julijem in 1. avgustom, so skupaj nanesli 5,2 milijona evrov, izhaja iz poročila, ki ga je sprejela vlada. Upravi za zaščito in reševanje bo za pokritje teh stroškov namenila omenjenih skoraj 3,6 milijona evrov.

Intervencija je bila uspešna

"Gre za novost, saj do zdaj prostovoljci pri takšnih intervencijah niso prejeli nadomestila, zdaj pa denar v višini dobrih treh milijonov evrov prvič v zgodovini samostojne Slovenije dobivajo različna gasilska društva in druge organizacije," je ob tem dejala direktorica vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Bobo

Do konca oktobra mora ministrstvo za obrambo pripraviti program vzpostavitve namenske zmogljivosti za podporo gašenju iz zraka, je dodala. Vlada je vnovič prepoznala, da je bila intervencija na Krasu uspešna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.