R. K. | 10. 2. 2023, 18:20 | Vir: STA

Minister Mesec navdušen nad javnim zavodom v Celju: zagotavljajo točno to, kar uporabnikom manjka

Žiga Živulović jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Minister je bil hkrati kritičen do centrov za socialno delo, ki se po njegovem mnenju ukvarjajo zlasti z birokracijo in preverjanjem transferjev.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v sklopu obiska v Celju skupaj s celjskim županom Matijo Kovačem obiskal tamkajšnji večgeneracijski center in javni zavod Socio. Po njegovih besedah gre za primer dobre prakse, kar so mu s pohvalami na račun njegovega delovanja znali potrditi tudi uporabniki.

Mesec je gostiteljem med drugim povedal, da si je prejšnji teden ogledal sistem osebne asistence v Slovenj Gradcu in zaznal, da manjka točno ta del, o katerem se je danes lahko prepričal v Celju. "Govoril sem z gospodom, ki ima osebno asistentko in k njemu prihaja petkrat na teden po šest ur, a je dejal, da se večina ljudi veseli vikenda, jaz pa komaj čakam, da je ponedeljek," je povzel Mesec.

Centri za socialno delo preveč administrativni

Večgeneracijski centri po ministrovem mnenju namreč zagotavljajo točno to, kar uporabnikom pomoči na domu manjka, torej druženje in prostor, kamor ljudje pridejo, da se kaj novega naučijo, se razvijajo in si hkrati zapolnijo prosti čas. Minister je zato napovedal, da se bodo ob za letos načrtovani prenovi sistema osebne asistence in dolgotrajne oskrbe osredotočili prav na tovrstne programe, kakršnim je bil priča ob obisku v Celju.

Javni zavod Socio, ki se ukvarja s pomočjo posameznikom in družinam ter opravlja različne socialno varstvene storitve, pa je zanj zanimiv zato, ker je sam že večkrat izrazil kritiko na račun centrov za socialno delo, ki so po njegovem mnenju še posebej od zadnje reforme naprej postali preveč administrativni. Ljudem, ki k njim pridejo po pomoč, namreč ne ponudijo socialnega dela v pravem smislu, pač pa se zlasti ukvarjajo z birokracijo in preverjanjem, kateri transferji posamezniku pripadajo.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Delovanje celjskega zavoda pravi smisel socialnega dela

"To seveda ni kritika zaposlenih, pač pa organizacije njihovega dela," je poudaril Mesec. Ob tem je dodal, da je socialne pomoči na terenu zaradi preobremenjenosti vse manj. Celjski zavod je po njegovih besedah lep primer institucije, ki so potrebne prav zaradi preveč administrativnih opravil na centrih za socialno delo. Pomagajo namreč ljudem v težavah na domu, za njih organizirajo programe ter vzpostavljajo dnevne centre, centre za brezdomce in odvisnike, kar je po ministrovih besedah pravi smisel socialnega dela.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord