N. V. | 7. 7. 2023, 15:30 | Vir: STA

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je odstopil

Žiga Živulović j.r./Bobo

S to potezo je presenetil mnoge.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes podpisal odstopno izjavo. Odstopa s položaja ministra za zdravje.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Golob je želel, da Bešič Loredan odstopi

Da bo moral Bešič Loredan oditi, naj bi sicer premier Robert Golob za trdno zaprtimi vrati srečanja na Brdu pri Kranju poslance in ministre Gibanja Svoboda že seznanil, ti pa so njegovo odločitev soglasno podprli. Tesni sodelavci Goloba so mu očitali, da je skregan z vsemi deležniki v zdravstvu, tako pa da reforme ni mogoče izpeljati. Premier naj bi menda izpostavil, da dajeta z Bešičem Loredanom različno težo javnemu zdravstvu – sam mnogo večjo kot dosedanji zdravstveni minister. 

Golob je ministru na mizo položil že napisano odstopno izjavo

Bešič Loredan je povedal, da se je danes sredi dneva dobil s premierjem Golobom. Sestanek je trajal nekaj minut.

Golob je potrdil, da je on bil tisti, ki je ministru na mizo položil že napisano odstopno izjavo. Bešič Loredan je dejal, da jo je samo podpisal in odšel.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Robert Golob je komentiral odstop

Predsednik vlade Robert Golob je potrdil odstop ministra za zdravje: "Današnji odstop ministra je v resnici logičen in iz moje strani tudi pričakovan."

Dejal je, da je bila prva prioriteta vlade krepitev javne zdravstvene mreže, o tem pa je večkrat govoril z Bešič Loredanom, ki pa je videl možnosti krepitve zdravstvene mreže preko zasebnikov, ne pa preko javnih zavodov, kot si je želel Golob: "Način, ki ga je videl minister, in način, kot ga vidimo mi v Svobodi, ni bil enak. To je edini razlog za odstop."

Borut Živulovič/Bobo

Golob je zagotovil, da odstop ministra za zdravje ne bo zaustavil zdravstvene reforme, ki se je doslej izvajala na več nivojih.

Bešič Loredan: "Nisem več pripravljen opravljati te funkcije"

Minister za zdravje v odstopu je poudaril, da je prenova zdravstvenega sistema nujen korak, ki ga moramo narediti skupaj. "Kot država moramo sprejeti odločitev, ali nam je pomemben vsak državljan posebej ali pa na prvo mesto postavljamo interesne centre moči in zasebne interese," je zapisal.

"Jaz sem to odločitev že sprejel, sprejel sem jo pred enim letom. Zame napredek države nima alternative," je dodal.

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Na prvo mesto sem takrat kot človek in kot zdravnik in danes tudi kot politik postavil Slovenke in Slovence. To pričakujem tudi od vseh ostalih predstavnikov slovenske vlade, ki morajo slediti interesom državljank in državljanov," zapisal v sporočilu za javnost. Kot minister za zdravje je želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo, torej državljankam in državljanom.

"Ampak če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije. Danes sem v prisotnosti predsednika vlade podpisal odstopno izjavo, da odstopam z mesta ministra za zdravje in podpredsednika slovenske vlade," je zapisal.

Želi si, da tisti, ki ostajajo v bitki za državljane, ohranijo pogum in se še naprej borijo izključno za interese ljudi. Po njegovi oceni so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči. Državljankam in državljanom se je ob tem zahvalil za izkazano zaupanje, pa tudi poslankam in poslancem, ki so jih podpirali in z njimi konstruktivno sodelovali.

Odstopna izjava je že na poti v državni zbor

Odstopno izjavo je Golob že poslal v državni zbor. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministru bo funkcija s tem prenehala.

Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora.

Kdo ga bo nasledil?

Golob je rekel, da je o tem danes še prezgodaj govoriti. Ko se državni zbor seznani z odstopom, bo beseda stekla o tem, kdo ga bo nasledil.

Kaj bo Bešič Loredan počel zdaj?

"Po kateri poti bo šel minister, pa bo vprašanje zanj in ne zame," je dejal premier, ko so ga novinarji vprašali, kaj bo Bešič Loredan počel zdaj. Bešič Loredan se namreč, ker je bil izvoljen za poslanca, lahko vrne tudi v poslanske klopi.

Videti je bilo, da se je prah polegel

O tem, da se bo Bešič moral posloviti z ministrske funkcije, se je ugibalo že nekaj časa. Kritike na njegovo delo naj bi letele tudi iz koalicije, čeprav je izgledalo, da sta premier Robert Golob in največja vladna stranka Gibanje Svoboda podprla ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Novica o njegovem odstopu prihaja le dan po tem, ko je bilo v državnem zboru sprejeto preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Z javnimi kritikami pa ni skoparil zlasti vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. Ta je za N1 danes dejal, da se ministru za zdravje zahvaljuje za odstop. SDS pa je nedavno zoper njega vložila interpelacijo.

Bešič Loredan že drugi minister, ki zapušča Golobovo vlado

Danijel Bešič Loredan je že drugi minister vlade Roberta Goloba, ki odhaja s položaja. Pred njim je položaj notranje ministrice zapustila Tatjana Bobnar. Z ministrstev je odšlo je tudi nekaj državnih sekretarjev, med njimi je najbolj odmeval odstop državnega sekretarja na ministrstvu za finance Tilna Božiča.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol