J. Z. | 23. 9. 2022, 08:48 | Vir: STA

Ministrstvo odločno nad malomarnost vodstva celjske bolnišnice: kaj bodo ugotovili organi pregona?

Bobo

Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in med zdravljenjem v celjski bolnišnici, želi pristojno ministrstvo ugotoviti, ali je prišlo do morebitnih kaznivih dejanj pri obravnavi zamenjanih pacientov. 

Ministrstvo za zdravje bo zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti organom pregona ovadilo vodstvo celjske bolnišnice. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pred dnevi ocenil, da je za zamenjavo identitet bolnikov, tako kot je bilo ugotovljeno v internem strokovnem nadzoru, odgovorno prav vodstvo bolnišnice. 

Bešič Loredan je ob tem izpostavil pričakovanje, da bo vodstvo bolnišnice odgovarjalo za hudo napako, a svet celjske bolnišnice ni sprejel odstopnih izjav direktorja Aleksandra Svetelška ter strokovnega direktorja Franca Vindišarja.

V postopku izrednega notranjega nadzora so ugotovili, da je bila reševalcema Zdravstvenega doma Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico. "V oči pa bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca," so poudarili na ministrstvu.

Bobo

Nenavadna okoliščina, ki bi lahko bila morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka v Splošni bolnišnici Celje, pa je, da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta, so dodali.

Kje je prišlo do tragične zamenjave?

Kot je povedal vodja komisije za izredni strokovni nadzor Radko Komadina, je do zamenjave bolnikov iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice, in sicer ob predaji bolnikov med reševalcema Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica v triažo.

Kot je povedal direktor Trubarjevega doma upokojencev Robert Potočnik, sta bila oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, ta pa so bila označena z imenom in priimkom. 

 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec