25. 2. 2024, 11:13 | Vir: STA

Ministrstvo zdravnike opozarja: stavka zaklepa vrata invalidom - boj za pravice ali ignoranca potreb?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Kljub zdravniški stavki ministrstvo za zdravje poudarja nujnost zagotavljanja pregledov za izdajo in podaljšanje vozniških dovoljenj za invalide.

Opravljanje zdravniških pregledov za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja invalidov je po prepričanju ministrstva za zdravje storitev, ki je kljub zdravniški stavki nikakor ni upravičeno omejevati. Od URI Soča kot edinega izvajalca tovrstnih pregledov pričakujejo, da se bo storitev s ponedeljkom spet nemoteno izvajala.

Da zaradi zdravniške stavke ne deluje ambulanta za voznike na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča v Ljubljani, je Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije opozoril minuli torek. V petek je k zagotovitvi delovanja edine tovrstne ambulante v državi pozval tudi zagovornik načela enakosti.

Danes so z ministrstva za zdravje sporočili, da so omejitve, s katerimi se srečujejo invalidi, ki za svojo mobilnost toliko bolj potrebujejo vozilo, nedopustne.

Profimedia

Prepričani so, da URI Soča mora zagotoviti izvajanje zdravniških pregledov za potrebe podaljšanja ali pridobitve vozniškega dovoljenja invalidov. Zato so direktorju inštituta v petek tudi pisno podali svoje stališče glede diskriminacije, ki so ji v trenutnih okoliščinah izpostavljeni invalidi.

Pričakujejo, da se bo storitev, ki morda res ni med taksativno naštetimi v zakonu o zdravniški službi kot eden izmed pogojev za izvajanje stavke, s ponedeljkom nemoteno izvajala naprej. "Njeno neizvajanje zagotovo predstavlja hud poseg v nenadomestljiv pogoj za življenje (najranljivejših!) občanov," so poudarili.

Na ministrstvu spoštujejo pravice stavkajočih, a kot so dodali, je pravica do stavke omejena s pravico najranljivejših, ki za normalno življenje potrebujejo katerokoli zdravstveno storitev. "In uveljavljanje stavkovnih zahtev, ki so povezane s povišanjem plač in dvigom standarda zdravnikov, ne more in ne sme iti na škodo tistih, ki se jim prav zaradi neizvajanja storitev življenjski standard občutno znižuje," so še zapisali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol