23. 2. 2024, 20:10 | Vir: STA

Zdravniška stavka se nadaljuje: "Ne rabimo predavanj o etiki in morali"

Borut Živulović /BOBO

V Fidesu so zapisali, da so bili znova priča "sprevrženemu razmišljanju vlade in njenega vodje". 

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je popoldne soglasno sprejel odločitev, da zdravniki na pritiske vlade ne pristajajo. Zato sindikat nadaljuje stavko, vlado pa poziva, naj udejanji, kar je podpisala, so zapisali v sporočilu za javnost. Premier Robert Golob je namreč popoldne pozval k zamrznitvi stavke.

Tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke po navedbah Fidesa ni pot k rešitvam. "Ne rabimo predavanj o etiki in morali, najmanj ne s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume, in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov, in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi," so poudarili.

"Svetujemo jim, naj pridige o etiki in o morali zadržijo predsednik vlade in ministri kar zase in se podvržejo resnemu samospraševanju. Če bi morale bilo kaj na njihovi strani, ne bi bilo potrebno stavkati in ne govoriti o Hipokratu in prisegah. Zdravniki tudi ves čas stavke delamo in strokovno obravnavamo paciente," so poudarili v Fidesu.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Predsednik vlade Robert Golob je popoldne v izjavi za medije zdravnice in zdravnike namreč pozval, naj takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov v javnem zdravstvenem sistemu, ker si pacienti tega zagotovo ne zaslužijo.

V Fidesu so ob tem zapisali, da so bili znova priča "sprevrženemu razmišljanju vlade in njenega vodje". Ker vladi ustreza, kar so že dogovorili in podpisali, to preprosto pozabijo in zahtevajo, da ponižno pokleknejo, so bili kritični.

Sindikat Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol