13. 5. 2022, 12:07 | Vir: STA

Minuta molka v državnem zboru, komu so se poklonili?

Bobo

Ustanovna seja devetega sklica državnega zbora poteka v luči nedavnega dogodka. 

Poslanci devetega sklica DZ so na ustanovni seji, ki jo vodi najstarejši poslanec Miroslav Gregorič, začeli delo. Uvodoma so imenovali mandatno-volilno komisijo, ki se bo sedaj sestala in preverila, ali vsi poslanci izpolnjujejo pogoje za potrditev mandatov. O potrditvi mandatov bo nato odločal DZ, s čimer bo novi sklic ustanovljen. Z minuto molka pa so se poklonili žrtvam tragične nesreče v Kočevju.

Po nagovorih predsednika republike Boruta Pahorja in dosedanjega predsednika DZ Igorja Zorčiča so novoizvoljeni poslanci imenovali mandatno-volilno komisijo. Vodila jo bo poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, podpredsednica pa bo Alenka Jeraj (SDS), so soglasno sklenili novoizvoljeni poslanci. V MVK so sicer zastopane vse poslanske skupine.

Bobo

Vprašanja o Ferencu Horvathu

Novoustanovljena komisija se bo sedaj sestala, sejo DZ pa so vmes prekinili. MVK bo pregledala poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi vseh poslancev ter morebitne pritožbe kandidatov ali predstavnikov list zoper odločitve volilne komisije, ki bi lahko vplivale na potrditev mandatov.

Bobo

Ob tem se bodo, kot kaže, ukvarjali tudi z vprašanjem, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath znova zasede poslanski stolček. NA MVK sta se namreč obrnila pripadnika madžarske manjšine, ki sta opozorila, da Horvath še vedno opravlja funkcijo predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, čeprav je funkcija nezdružljiva s poslansko.

Kdaj bo deseti sklic DZ uradno ustanovljen?

O potrditvi poslanskih mandatov bo nato na podlagi poročila MVK dokončno odločil DZ, ki se bo znova sestal ob 13.35. V skladu s parlamentarnim poslovnikom DZ o nespornih mandatih odloča skupaj, o vsakem spornem pa posebej. Poslanec, katerega mandat je sporen, o potrditvi svojega mandata ne sme glasovati.

Bobo

Ko bodo poslanci potrdili svoje mandate, bo deveti sklic DZ tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa bo mandatna doba prenehala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol