T. R. K. | 14. 3. 2024, 11:03

Kako jima je uspelo? Mlada Slovenca brez bančnega kredita do 180 tisoč evrov vredne hiše (to je njuna skrivnost)

Profimedia

Mlademu paru je uspelo denar za hišo privarčevati tako, da sta začela varčevati že zelo zgodaj, pripomogel pa je tudi zmerni življenjski stil.

Mlademu dolenjskemu paru je uspelo nekaj, kar je pri trenutnih visokih cenah nepremičnin in tudi visokih kreditnih obrestnih merah s povprečno plačo praktično nemogoče: brez posojila sta zgradila hišo. Širši javnosti sta svojo zgodbo predstavila, ko je Eva Homan nedavno o gradnji hiše spregovorila v spletnem podkastu Inbed, poroča N1. Povedala je, kako jima je uspelo, da sta kot mlad par, stara sta 28 in 34 let, privarčevala neverjetnih 180.000 evrov. Oba ob tem opravljata pisarniška dela, tako da so njuni prihodki sicer precej povprečni.

Eva Homan je ob tem poudarila, da sta s partnerjem zelo varčna, med sredstvi je bil tako denar, ki sta ga prihranila že v srednji šoli, s prvimi zaposlitvami pa so prihranki začeli rasti, čeprav sta bili njuni plači povprečni. Pomagalo je tudi, da sta se po dveh letih študentskega najema preselila k njenim staršem, mesečne zneske pa sta povečala tudi med pandemijo covida-19, saj sta imela v tem času možnost skoraj vso plačo prihraniti.

Sama prijela za orodje

Družina jima je podarila parcelo za gradnjo, ki jo je bilo potrebno še urediti, njen partner pa je imel že iz časa srednje šole okoli 10.000 evrov vredne Krkine delnice, ki sta jih prodala, poroča N1. Tudi med gradnjo sta veliko privarčevala, saj sta sama poprijela za orodje. Sama sta med drugim izolirala okenske špalete, pripravila les za streho, nabavila precej materiala in s strešniki prekrila streho.

Več tisoč evrov sta prihranila tudi s tem, ko nista najela projektanta, ki bi delo nadzoroval, izborila pa sta tudi popuste in iskala bolj ugodne ponudbe. Njun življenjski stil se tudi po gradnji ni pretirano spremenil, izpostavlja, da sta varčna, ampak ne štejeta vsakega centa: nimata dragih avtomobilov, hrane na dom ne naročata in denarja po nepotrebnem ne zapravljata recimo za nova oblačila. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord