J. Z. | 5. 10. 2022, 07:00

Mladinski pisatelj nam je zaupal skrivni recept, kako pomagati šolarjem do boljšega razpoloženja

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Slovenski pisatelj Slavko Pregl, ki mlade že več deset let navdušuje z zabavnimi, a tudi napetimi zgodbami, je prepričan, da otroci danes niso kaj veliko drugačni kot pred 50 leti. Meni, da je "zdravilo" za njihove težave in morebitno tesnobo še vedno enako.

Zadnja leta, v katerih smo morali živeti v okviru številnih omejitev in prepovedi, so veliko posledic pustila prav najmlajšim članom družbe, ki so se morali odpovedati stikom s prijatelji in sošolci. Da imajo otroci zaradi tega več težav, opaža tudi mladinski pisatelj Slavko Pregl, ki nam je povedal, da se sam raje dela, da nimajo težav oziroma jih prebrodijo s humorjem. 

"Mislim, da je humor dobro zdravilo, ki pomaga pri zadregah. Če kdaj ne pomaga takoj, pa je treba malo počakati in čez nekaj časa humor znova pomaga," nam je pojasnil na posvetu, ki je potekal v okviru Tedna otroka v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije

Pisatelj, ki se z mladimi srečuje na obiskih šol, ki potekajo v okviru Bralne značke, je dejal, da so kljub vsemu napredku in družbenim omrežjem otroci še vedno taki, kot so bili pred 50 in 100 letih. Zanima jih vse, kar je veselega in novega okrog njih. "In novih stvari je ogromno, zato sem zelo vesel, da je v veliki meri predmet njihovega zanimanja še vedno knjiga, da še niso pobegnili v digitalno branje, ampak ostajajo tudi pri papirju. Otroci so radovedni, kot vedno," je prepričan.

"Kdor bere, vidi več, njegov korak v življenje je daljši in bolj zanesljiv, njegove roke lahko objamejo več prijateljev in prijateljic, tudi tistih, ki prihrumijo na obisk iz številnih knjig. V dobri družbi ga zato nikoli ni strah, saj potepanja po vseh poteh spremljajo dobre, vesele in strpne besede. Bralec in knjiga sta najžlahtnejši par. Teden otroka, ki bere, zato traja vse leto, khm, celo življenje."

Po njegovem mnenju je otrokom predvsem treba omogočiti čas, da se lahko družijo s prijatelji, ko lahko sprostijo vse napetosti. "Ta napetost, ko v šolo hitimo z avtom, pa v glasbeno šolo in na tečaj tenisa ... V največji meri jim moramo omogočati to, kar smo imeli mi, ki smo se srečevali na dvoriščih. Dvorišča so bila šola vsega prijetnega in manj prijetnega," je staršem položil na srce. Dvorišča so tako kot knjige brezplačno dostopne vsem otrokom. "Knjiga je v platnice zaprto prijateljstvo, do katerega ima vsak brezplačen dostop."

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Pisatelj je prepričan, da bo branje v prostem času otrok tudi v prihodnje ohranilo svoje mesto. "Ne poznam družbenih omrežjih in jih ne uporabljam, pri najmlajših pa vidim, da modri starši povezujejo ti dve dejavnosti, kar je zelo dobro."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord