A. B. | 26. 2. 2023, 10:55

Mnoge prebivalce v Sloveniji je presenetil sneg: ponekod le za vzorec, v nekaterih delih do 30 centimetrov

BOBO

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Čeprav snega v nižjih predelih ni bilo za pričakovati, je presenetil tudi v Mariboru in Ljubljani. Je zapadel tudi pri vas?

Turobno, a vendarle bolj spomladansko vreme, se je znova prevesilo v zimske temperature. Več delov Slovenije je iz noči na nedeljo prekrila snežna odeja. Čeprav je te ponekod le za vzorec, je predvsem v višjih predelih zapadlo tudi do 30 centimentrov. Zlasti v višjih predelih in na jugovzhodu so se prebivalci zbudili v zasneženo jutro. "Iznad polarnih predelov se bo namreč proti jugu celine spustila obsežna gmota hladnega zraka, s čimer se bomo vsaj za nekaj dni poslovili od nadpovprečno visokih temperatur. Po zadnjih napovedih se nam obeta tudi nekaj snega," je vremenoslovec Rok Nosan na Meteoinfo napovedoval ob koncu tedna. 

Največ snega je zapadlo na Kočevskem, brez plesa snežink so ostali v Pomurju in na Obali. 

Zapadlo celo 30 centimetrov snega

"V Iskrbi pri Kočevju je čez noč padlo 30 cm snega, podobno na Babnem polju, v Novem mestu 17 cm, v Črnomlju 10 cm, v Mariboru 8 cm, v Ljubljani 2 cm," je v jutranjih urah na Twitterju zapisal vremenoslovec Blaž Šter, podatki Agencije Republike Slovenije za vreme (ARSO) pa dokazujejo, da je sneg pobelil tudi Kredarico, Roglo, Vršič in Vogel. Na Kredarici je zapadlo 24 centimetrov, skupna višina snežne odeje je 250 centimetrov. 

Na Kredarici je zapadlo 24 centimetrov snega.

Na Kredarici je zapadlo 24 centimetrov snega.

Hribi.net/spletna kamera/posnetek zaslona

Čeprav snega v prestolnici ni zapadlo veliko, pogled skozi okno znova vzbuja občutek zime. Snežna odeja je vidna tudi v Mariboru, kjer je zapadlo 8 centimetrov snega, v Celju pa le slab centimeter. 

Sneg je pobelil tudi Ljubljano.

Sneg je pobelil tudi Ljubljano.

Uredništvo

Izdan je oranžni alarm za veter

Šter je opozoril in se pri tem sklical na podatke Agencije za vreme, da je v Sloveniji izdan oranžni alarm za veter. "Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki burje do okoli 120 kilometrov na uro," so zapisali. Največ vetra bodo deležni na jugozahodu države. 

Arso/posnetek zaslona

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord