N. V. | 25. 9. 2023, 10:31

Ste vedeli? Pokličete lahko na nujno številko in za vas bodo zmolili

Profimedia

Molivci razkrivajo, kakšne so prošnje tistih, ki se s klicem obrnejo nanje.

To jesen mineva deset let, odkar je v Sloveniji znotraj Skupnosti Emanuel zaživela pobuda SOS molitevV zadnjih letih imajo v povprečju od osem do 14 klicev na večer, v desetih letih so prostovoljci odgovorili na več kot 20 tisoč prošenj po molitvi, poroča portal Družina.si. Namen telefonske linije je z molitvijo prositi blagoslov za vsakogar, ki pokliče.

Vsak dan med 20. in 22. uro nekdo moli ob telefonu za vse, ki pokličejo na telefonsko številko 031 233 133 ali 031 533 133.

Molijo, ne svetujejo

Ko klicatelj pokliče, najprej izrazi svojo stisko ali prošnjo. Molivec posluša, pri čemer ima navodilo, da ne svetuje, ampak pove, da je tam zato, da moli. Je v oporo in bližino v težki situaciji. Molitev nima predpisanega obrazca, lahko je spontano zahvaljevanje, prošnja, izročitev ali pa molitev po obrazcih, kot so zdravamarija, očenaš ali druge daljše in krajše molitve.

Profimedia

Molijo prostovoljci. V teh desetih letih se je v SOS molitvi zvrstilo približno sto prostovoljcev, ki dežurajo od enkrat do največ štirikrat mesečno.

Prošnje vernikov

Klici, ki jih prejemajo, so zelo različne narave; od prošenj, da bi nekdo uspešno opravil izpit ali našel novo službo, do želje po razrešitvi težkih družinskih situacij, osvoboditve od raznih odvisnosti in iskanja izhoda iz depresije. Če molivec presodi, da nekdo očitno potrebuje ali išče konkretno človeško pomoč, ga usmeri na druge linije, ki so temu namenjene. A molivci pravijo, da velika večina kličočih že ve, da je tisto, kar nudijo, "samo" molitev in da so za druge oblike pogovora v Sloveniji na razpolago druge telefonske linije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord