N. V. | 29. 9. 2022, 20:00

Vprašali smo Jehovove priče, ali jim je dovoljeno hoditi na zmenke in masturbirati

jw.org/posnetek zaslona

Kaj pa vi mislite, imajo dovoljenje? Obkroža jih namreč veliko pravil: ena so moralna, druga specifična za religijo in tretja nekoliko nenavadna. Zaupali so nam, kakšnih načel se držijo, ko pride do romantičnih razmerij.

Morda ste o Jehovovih pričah brali v novicah ali slišali kaj o njih od drugih. Toda koliko v resnici veste o njih? Mi priznamo, da ne prav veliko.

Zato smo želeli izvedeti več. Govorili smo s Stankom Gaborjem, predstavnikom za odnose z javnostmi Jehovovih prič v Sloveniji. Poleg tega, da nam je pojasnil njihovo poslanstvo, smo ga vprašali, kakšno je ljubezensko življenje teh, ki strogo živijo v skladu z vero.

Predstavite mi, prosim, religijo Jehovovih prič: kakšno je poslanstvo, v kaj verjamete, kakšnih življenjskih načel se držite?

Jehovove priče prihajamo iz številnih etničnih skupin in govorimo različne jezike, vendar pa nas družijo skupni cilji. Najpomembnejše nam je, da dajemo čast Jehovu, to je ime svetopisemskega Boga in Stvarnika vsega. Po najboljših močeh se trudimo posnemati Jezusa Kristusa in ponosni smo na to, da se imenujemo kristjani.

Profimedia

Vsak od nas redno nameni nekaj svojega časa temu, da drugim ljudem pomaga spoznavati Sveto pismo in Božje kraljestvo. Ker pričujemo oziroma govorimo o Bogu Jehovu in njegovem Kraljestvu, smo znani kot Jehovove priče. 

Kaj za Jehovove priče pomeni ljubezen? Je romantična ljubezen ideal, h kateremu stremite?

Ljubezen je ključna lastnost, po kateri se prepozna prave kristjane – glede na Jezusovo trditev: "Če bo med vami vladala ljubezen, bodo vsi vedeli, da ste moji učenci."

Profimedia

Zanimivo je najbrž, da tu uporabljena grška beseda za ljubezen pomeni predvsem nesebično medčloveško naklonjenost. Ampak vi sprašujete predvsem po romantični ljubezni, ljubezni med partnerjema. Ja, to je na vsak način ideal, h kateremu težimo Jehovove priče.

So homoseksualna razmerja med Jehovovimi pričami dovoljena?

Jehovove priče smo prepričani, da se ima vsak pravico sam odločati, kako bo živel. In zato tudi nikogar ne silimo v to, kako mora živeti in drugih tudi ne obsojamo.

Sveto pismo zelo jasno in eksplicitno omenja homoseksualne spolne odnose kot nesprejemljive za kristjane.

Kdor je v homoseksualnem razmerju, se je torej odločil, da ne želi upoštevati teh navodil, po katerih smo se kot Jehovove priče prostovoljno odločili živeti.

Ravno tako kot smo se na temelju Svetega pisma tudi odločili, da ne počnemo drugih stvari, ki so danes načeloma sprejete, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkohola ali uporaba sprostitvenih drog.

To pa ne pomeni, da na tiste, ki so se odločili tako živeti, gledamo sovražno ali se jih ogibamo. Ravno nasprotno, tudi nanje spoštljivo gledamo enako kot na vse druge, ki niso Jehovove priče, ker tudi sami zelo cenimo, če so drugi spoštljivi do nas.

Ali Jehovove priče lahko masturbirajo?

To je zelo intimno vprašanje in nimamo seznama stvari, ki se smejo ali pa ne smejo delati, dokler ne gre za svetopisemsko prepoved.

Profimedia

Glede na to, da želimo kot Jehovove priče živeti po tem, kar dojamemo kot Božja načela za spolnost, je samoobvladanje ena pomembnih lastnosti, ki nas ne samo približajo Bogu, ampak je koristna tudi v gradnji kakovostnih medčloveških odnosov.

Kako Jehovove priče gledate na zmenke in zunajzakonska razmerja?

Ker sta nam kot Jehovovim pričam predanost in zvestoba, še posebej v zakonu, zelo pomembni, so zunajzakonska razmerja za Jehovove priče nesprejemljiva, zmenki pa so na vsak način pot do medsebojnega spoznavanja.

Ali imajo Jehovove priče kakšna pravila glede zmenkov?

Jehovove priče verjamemo, da nam svetopisemska načela pomagajo sprejemati odločitve, ki so hkrati Bogu po volji in koristne za nas. Prepričani smo, da je zakon med moškim in žensko trajna zveza in zato na zmenke, ki vodijo k zakonski zvezi, gledamo resno in odgovorno. Verjamemo, da so zmenki primerni za tiste, ki so dovolj stari za poroko. Ker v Svetem pismu jasno piše, naj se ogibamo spolne nemorale.

Ker v Svetem pismu jasno piše, naj se ogibamo spolne nemorale, naj fant in dekle poskrbita, da na zmenkih nista povsem sama. Kot spolno nemoralo namreč štejemo spolne odnose med dvema, ki (še) nista poročena.

Ali lahko ženske dvorijo moškim ali se to ne spodobi?

Lahko se zgodi, da ženska prevzame pobudo in predlaga zmenek/spoznavanje.

Pri katerih letih je sprejemljivo, da začnete hoditi na zmenke?

Ni predpisa, pri katerih letih naj bi bili zmenki sprejemljivi, je pa res, da zmenke jemljemo kot pot do zakonske zveze in ne le kot zabavo ali sprostitev.

Ali lahko Jehovova priča gre na zmenek ali se poroči z nekom, ki ni Jehovova priča?

Vsaka Jehovova priča mora tudi v tem primeru sprejeti osebno odločitev, pri kateri ji lahko pomagajo svetopisemska načela. Ta lahko prispevajo k enotnosti in harmoniji znotraj zakonske zveze. Zato tudi v zakonih, kjer drugi zakonec ni Jehovova priča, upoštevanje teh načel utrdi zakonsko zvezo.

Profimedia

Seveda pa enako versko prepričanje ravno tako kot drugi skupni interesi prav gotovo zelo pomembno prispevajo k trdnosti zveze. 

Ali morajo starši odobriti izbranega partnerja? (Sploh pri ženskah)

Ne, v nobenem primeru.

Ali so kakršnikoli spolni odnosi ali telesni stiki dovoljeni pred poroko?

Glede na to, da je "srce zvijačno ... in je v obupu pripravljeno narediti vse", razumemo, da se je treba pred poroko (in tudi med neporočenimi) ogniti vsemu, kar bi lahko privedlo do spolnega odnosa.

Ali so zaščiteni spolni odnosi (torej, odnosi za užitek in ne reprodukcijo) dovoljeni?

Seveda, spolni odnosi niso pogojevani z reprodukcijo. Služijo tudi izražanju ljubezni in okrepijo zvezo ter so vir medsebojnega zadovoljstva in veselja.

Profimedia

S tem v zvezi Sveto pismo lepo opiše, kako Bog gleda na pomen spolnosti med poročenima: "Naj bo tvoj izvir blagoslovljen in veseli se z ženo, ki jo imaš že vse od svoje mladosti, z milo košuto in ljubko srno. Njene prsi naj te razveseljujejo ves čas. Nenehno bodi očaran od njene ljubezni."

Kolikšna je povprečna starost Jehovovih prič, ko se poročijo?

Take statistike ne vodimo in žal ne poznam odgovora.

Kako lahko možje in žene okrepijo medsebojni odnos?

Kakovosten medsebojni odnos temelji na enotnosti, ta pa raste iz skupnih ciljev, življenjskih usmeritev in temeljev.

Profimedia

Izkazalo se je, da je medsebojni odnos lahko zelo trden pri tistih parih, pri katerih se oba dosledno ravnata po izhodiščih in načelih iz Svetega pisma.

Se lahko ločite? Pod kakšnimi pogoji?

Sveto pismo ločitve oziroma razveze ne propagira kot splošne rešitve zakonskih težav. Na drugi strani pa tega ne obsoja v vsaki situaciji kot nesprejemljivo.

Obstajajo razlogi, ki v določenih neznosnih okoliščinah dopuščajo ločitev.

Glede razveze je na primer Jezus dal načelo, da nezvestoba partnerja da nedolžnemu pravico do razveze in tudi ponovne poroke.

Profimedia

Če torej sprašujete, ali se zakonca "lahko" razvežeta – je odgovor: lahko. Obstaja pa seveda možnost medsebojne poravnave (odpuščanja), kar pa je stvar njunega medsebojnega dogovora.

Ali drži, da če se ločite, ne smete več hoditi na zmenke/se ponovno poročiti? Zakaj obstaja to pravilo?

Tudi glede tega velja to, kar sem rekel kot odgovor na prejšnje vprašanje, torej, da ni splošnega pravila in da je odvisno od okoliščin.

Kako pravila glede romantične ljubezni in zmenkov dojemajo mlade Jehovove priče? Jih pravila bremenijo ali jih razumejo ter spoštujejo?

Vsak, tudi mlad človek, se mora sam odločiti, kako želi živeti, kar vključuje, ali želi živeti po načelih iz Svetega pisma ali pa ne. Res je, da se nekateri, tudi med Jehovovimi pričami, odločajo za drugačen življenjski slog, kar je vsekakor njihova pravica. Mladi med Jehovovimi pričami, ki jih osebno poznam, pa po navadi zelo cenijo ravno ta načela, in na njih ne gledajo kot breme, ampak za dobrodošlo vodilo za srečno življenje, ki jim prihrani veliko problemov, s katerimi se mladi v naši družbi na splošno spopadajo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.