30. 7. 2023, 20:25 | Vir: STA

V Moravčah s tekmovanjem ohranjajo vrednote naših dedkov in babic: spominjajo na čase, ko so žulji pričali o trdem delu (FOTO)

Facebook/Društvo podeželske mladine Moravče

Na letošnjem prvenstvu v Moravčah so se pomerili tekmovalci iz osmih držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Švice, Nemčije, Češke, Slovaške, Baskije in Južne Tirolske.

V okviru Evropskega prvenstva v ročni košnji so se danes v Moravčah pomerile najmočnejše reprezentance koscev in kosic iz osmih držav. Tekmovalci in tekmovalke so se pomerili v štirih kategorijah in bodo poskušali kar najhitreje in najkakovostnejše pokositi sto oziroma 35 kvadratnih metrov veliko parcelo

Slovenija že tretjič gostiteljica

Začetki Evropskega prvenstva v ročni košnji segajo v leto 1969, ko sta se v tem tradicionalnem ročnem opravilu pomerili Nemčija in Avstrija in pripravili meddeželno tekmovanje. Z leti se je število sodelujočih držav stalno povečevalo, države organizatorke pa menjavale. Slovenija je na tekmovanju prvič sodelovala leta 1995, evropsko prvenstvo pa letos gosti tretjič. Prvič je Slovenija gostila tekmovanje leta 1999 v Kranju, drugič pa leta 2011 v Cerkljah na Gorenjskem.

Tekmovalci iz osmih držav

Na letošnjem prvenstvu v Moravčah so se pomerili kosci iz osmih držav, poleg Slovenije še kosci iz Avstrije, Švice, Nemčije, Češke, Slovaške, Baskije in Južne Tirolske.

"Evropsko prvenstvo je najbolj prestižno tekmovanje v ročni košnji. Tekmovanja se lahko udeležijo le najboljši kosci, zato mora vsaka država, ki tekmuje, najprej opraviti kvalifikacije," je za STA pojasnil predstavnik Društva koscev in kosic Slovenije in vodja nedeljskega tekmovanja v ročni košnji Matej Pibernik.

Slovenija Svetovno prvenstvo gosti že tretjič.

Slovenija Svetovno prvenstvo gosti že tretjič.

Facebook/Društvo podeželske mladine Moravče

Tekmovalci, dodaja Pibernik, bodo letos tekmovali v štirih kategorijah, pomerili se bodo deklice in dečki ter ženske in moški. Moški bodo kosili parcele velikosti 100 kvadratnih metrov, ženske in otroci pa velikosti 35 kvadratnih metrov. Pri tekmovanju se meri čas, kdo najhitreje pokosi parcelo, strokovna komisija, sestavljena iz desetih sodnikov, pa meri tudi čistočo košnje.

"Čistoča košnje prinaša najmanj pribitka k času, najboljši kosci pa zmagujejo, če imajo najlepše pokošeno. Zanimivost je tudi, da ima vsaka država svojo tehniko košnje in tudi različne kose," je dodal Pibernik.

Poleg ohranjanja tradicije ročne košnje Pibernik med glavnimi cilji evropskega tekmovanja izpostavlja medsebojno sodelovanje in kulturno izmenjavo oziroma širitev tradicije košnje in izkušenj med posameznimi državami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol