A. B. | 14. 9. 2022, 12:12

Na kak način, in če sploh, so starejši od 55 let upravičeni do digitalnega bona: takšna so pojasnila ministrstva

Profimedia

Po začetni zmedi in hudi krvi med mnogimi državljani so iz ministrstva za digitalno preobrazbo sporočili, kakšni bodo nadaljnji postopki in ali bodo do bona upravičeni tudi tisti, za katere je denarja zaradi prvotnega načrta zmanjkalo. 

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je sporočila, da bo Javni razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc za leto 2022 v petek, 16. septembra, razveljavljen, je zapisano v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na svoji spletni strani. 

Napovedala je, da bo novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti na nediskriminatoren način omogočila usposabljanje vsem, ki to želijo in potrebujejo.

Vprašljiva je skladnost prejšnjega zakona 

Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo je 7. septembra 2022 pozvala Slovenski regionalno razvojni sklad k razveljavitvi razpisa, saj so po pregledu celotne dokumentacije, ki je nastala pred primopredajo poslov, ugotovili neskladnost z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti.

V razpisu je namreč neustrezno oziroma pomanjkljivo opredeljena sama ciljna skupina, ki ji je razpis namenjen, lahko preberemo na spletni strani ministrstva. 

Ob tem dodajajo tudi, da razpis ni ločil med udeleženci izobraževanj, starimi 55 let ali več, ki nimajo niti osnovnih digitalnih kompetenc oziroma imajo zgolj te kompetence, pa jih želijo krepiti, ter tistimi iz iste demografske skupine, ki že imajo potrebne ali celo naprednejše kompetence. 

Profimedia

Na vprašljivost razpisa so opozorili tudi varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, Zveza društev upokojencev Slovenije, Srebrna nit in številni državljani. 

Izvajalci bodo stroške dobili povrnjene

"Izvajalcem bomo povrnili upravičene stroške za dokazane aktivnosti oziroma stroške, ki so nastali do vključno 25. avgusta 2022, torej do začasne zaustavitve vseh aktivnosti, povezanih z izobraževanji," so v sporočilu za javnost navedene besede ministrice.

"Udeležencem, ki so usposabljanja do 25. avgusta 2022 v najmanj 80 odstotkih ali 9 urah že opravili, bomo dodelili digitalni bon. S sklada bodo v prihodnjih dneh sporočili končno število takšnih udeležencev," je dodala Stojmenova Duh. 

Bobo

Za dvig digitalnih kompetenc še dodatna sredstva

Stojmenova Duh je prav tako pojasnila, da bodo ob že zagotovljenih sredstvih tem dodali dodatna. Namenjena bodo dvigu digitalnih kompetenc, "z namenom, da se bo teh usposabljanj lahko udeležilo večje število tistih ljudi, ki nimajo digitalnih kompetenc ali pa imajo zgolj osnovne", je obrazložila. 

Razveljavitev omenjenega razpisa nima vpliva na upravičenost koriščenja digitalnih bonov mlajših skupin, to je učencev zadnje triade, dijakov in študentov. Digitalni boni se lahko koristijo do 30. novembra 2022.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.