23. 1. 2023, 20:28 | Vir: STA

V tem delu Slovenije se sneženje še ne bo umirilo

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Izredne vremenske razmere so povzročile veliko težav. Največ preglavic je povzročalo obilno sneženje - ki ga očitno še ni konec ...

Močan veter in obilnejše padavine, ki so zajele večino države, so znova povzročale številne nevšečnosti. Sneženje se po podatkih agencije za okolje na jugu države sicer umirja, prav tako tudi burja na Primorskem. Na Koroškem, Zgornjem Savinjskem, širšem območju Pohorja in Kozjaka pa bo ponoči obilneje snežilo, zapade lahko do 25 centimetrov snega.

Kot so sporočili s centra za obveščanje, burja na Primorskem še vedno v sunkih dosega hitrosti do 90 kilometrov na uro. Se pa sneženje še ne bo umirilo na Koroškem, Zgornjem Savinjskem in širšem območju Pohorja in Kozjaka, kjer lahko do jutra zapade od 10 do 25 centimetrov snega, možen bo pojav snegoloma. V gorah pa je velika nevarnost proženja snežnih plazov, še opozarjajo.

Pester dan

Izredne vremenske razmere so danes povzročile veliko težav. Največ preglavic je povzročalo obilno sneženje. Na centru za obveščanje so zabeležili 116 dogodkov v povezavi z visoko snežno odejo, največ na območju Štajerske, Koroške in Dolenjske. Za sanacijo posledic je bilo na terenu aktiviranih 43 gasilskih enot.

Preko cestišč se je po do sedaj zbranih podatkih podrlo več kot 130 dreves, poškodovanih je bilo 9 objektov elektrodistribucijske infrastrukture in en objekt telekomunikacijskega omrežja, zabeležili so tudi tri izpade dobave električne energije odjemalcem občine Podvelka. Zaradi podrtega drevja in obilnega sneženja je bilo zaprtih tudi nekaj cest in ogroženo več stanovanjskih objektov.

Žiga Živulović jr./Bobo

Nemalo nevšečnosti je povzročal tudi močan veter, zlasti na severnem Primorskem. Zaradi vetra pa so morali gasilci posredovati tudi v občini Koper, na Notranjskem in na Podravskem. Močan veter je podiral drevje, odkrival ostrešja objektov in poškodoval predvsem infrastrukturo elektrodistribucije in telekomunikacij, zaradi sunkov burje je bilo v dnevnem času koprsko pristanišče priprto. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 18 gasilskih enot.

Zaradi obilnega deževja je meteorna voda ogrožala oziroma poplavila predvsem kletne prostore objektov na območju Posavja, Zasavja Dolenjske in Štajerske. V Rogaški Slatini je meteorna voda zalila halo skladišča, v Spodnjem Gaberniku pa se je sprožil zemeljski plaz.

Močan veter in obilnejše padavine povzročajo težave tudi v prometu. Po podatkih prometnoinformacijskega centra zaradi burje na hitri cesti Nova Gorica-Razdrto med Selom in razcepom Nanos velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ne glede na težo. Kot še opozarjajo na prometnoinformacijskem centru, so na cestah posipne in plužne skupine. Voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.