5. 5. 2022, 06:28 | Vir: STA

Na Poljskem krizni sestanek članic Evropske unije: udeležbo potrdil tudi Janez Janša

Profimedia

Dogodek, namenjen opozarjanju na težke humanitarne razmere prizadetega prebivalstva v Ukrajini, potrebuje tudi premike in pomoč držav članic Evropske unije. 

V Varšavi bo potekala donatorska konferenca za Ukrajino, ki jo soorganizirata Poljska in Švedska v sodelovanju z EU, udeležil pa se je bo tudi slovenski premier Janez Janša.

Na konferenci želijo zbrati dodatna sredstva za Ukrajino, ki se zaradi vojne sooča s težkimi humanitarnimi razmerami.

Donatorska konferenca bo namenjena opozarjanju na težke humanitarne razmere prizadetega prebivalstva v Ukrajini ter izrazu podpore in solidarnosti z Ukrajino. Na poljskem zunanjem ministrstvu so ta teden priznali, da se je doslej zbralo že ogromno sredstev za Ukrajino, vendar so potrebe zaradi posledic vojne še večje.

Srečanje bo tudi priložnost za dodatne najave pomoči mednarodne donatorske skupnosti za naslovitev nujnih humanitarnih potreb, skladno s humanitarnimi pozivi in humanitarnim odzivnim načrtom.

Dodatno bo konferenca ponudila priložnost za razmislek, kako okrepiti odpornost ukrajinskega prebivalstva, in nasloviti dolgoročne potrebe, ki izhajajo iz težke humanitarne situacije. 

Konferenco v hibridni obliki soorganizirata Poljska in Švedska, v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Donatorski konferenci se pridružujejo tudi Združeni narodi.

Profimedia

O Ukrajini bo danes znova razpravljal tudi Evropski parlament. Evropski poslanci bodo razpravljali in glasovali o resoluciji o zaščiti žensk in deklet, ki bežijo pred nasiljem in so pri tem izpostavljene izkoriščanju in trgovini z ljudmi. Pozvali naj bi k boljši zaščiti in dostopu do osnovnih zdravstvenih storitev.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ