R.S. | 19. 9. 2022, 19:08 | Vir: STA

Če bi volitve potekale danes, bi Slovenci največ glasov namenili ...

Bobo

Slovenija bo kmalu dobila novega predsednika ali predsednico. Trenutno ima največ možnosti za zmago ta kandidat/ka ...

Na jesenskih predsedniških volitvah bi tako v prvem kot v drugem krogu največ glasov dobil poslanec SDS Anže Logar, nekaj možnosti za uspeh imata še odvetnica Nataša Pirc Musar in evropski poslanec Milan Brglez, kaže raziskava agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer. Med strankami je na prvem mestu Gibanje Svoboda, na drugem pa SDS.

Bobo/fotomontaža

Med šestimi kandidati, ki so med anketiranci v zadnjih dveh merjenjih dobili najvišjo podporo, bi Logarja izbralo 34,1 odstotka anketiranih ali 3,9 odstotne točke več kot avgusta, Pirc Musarjevo pa 31,4 odstotka, kar je v primerjavi z avgustovsko meritvijo prav tako 3,9 odstotne točke več.

Za nekdanjega evropskega poslanca in zunanjega ministra Iva Vajgla bi se jih odločilo 5,4 odstotka, za kočevskega župana Vladimirja Prebiliča 3,5 odstotka, za nekdanjega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja dva odstotka, za glasbenika Gregorja Bezenška mlajšega pa 0,3 odstotka.

Med vprašanimi jih 1,7 odstotka ne bi izbralo nobenega od naštetih, 1,6 odstotka jih je odgovorilo, da ne bodo volili, 17,6 odstotka pa, da ne vedo.

Če bi imeli možnost v drugem krogu izbirati med Logarjem in Pirc Musarjevo, bi jih Logarja izbralo 42,1 odstotka ali 2,4 odstotne točke več kot avgusta, Pirc Musarjevo pa 41,9 odstotka ali 4,8 odstotne točke manj kot avgusta. Če bi izbirali med Logarjem in Brglezom, bi prvega obkrožilo 51,4 odstotka, drugega pa 25,2 odstotka. Če pa bi izbirali med Pirc Musarjevo in Brglezom, bi kandidatko obkrožilo 46,4 odstotka, kandidata pa 29,7 odstotka.

Pri tem avtorji ankete izpostavljajo, da Brgleza niso vključili v osnovno vprašanje, koga od predsedniških kandidatov bi anketirani volili na jesenskih predsedniških volitvah. Njegov vstop v predsedniško tekmo namreč na začetku anketiranja še ni bil potrjen. Pač pa so anketni vprašalnik sredi minulega tedna dopolnili tako, da so vključili možnost izbire v drugem krogu med njim in Logarjem in med njim in Pirc Musarjevo, pri čemer je sodelovalo 513 vprašanih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.