A. B. | 26. 2. 2023, 09:54

Na svetu je več kot dva tisoč sort zvončkov, a le v Sloveniji jih zbiratelji kupujejo celo za 500 evrov

Profimedia

Čeprav je nižje predele Slovenije presenetil sneg, so ponekod zvončki že pokukali na plano. Ste vedeli, da jih lahko v naravi naberete le omejeno količino, sicer vas lahko čaka vrtoglava kazen?

Besede, ki jih lahko ob prebujanju pomladi pogosto prisluhnemo so, da ta trka na vrata, ko na plan pokukajo prvi zvončki. Po svetu je teh več kot 2.500 sort, a v Sloveniji lahko zbiratelji najdejo prav posebno in drugačno variacijo, ki nastane zaradi vpliva mutacij. V Botaničnem vrtu Ljubljana so edini, ki imajo dovoljenje ne le za prodajo, temveč tudi za razmoževanje, zaradi česar med zbiratelji dosegajo visoke vrednosti in ohranjajo visok ugled. Zaposleni so zaupali, da so najdražji zvončki trenutno že razprodani, nekatere sorte pa celo skrivajo pred zbiratelji, so poročali na N1. 

Profimedia

V naravi lahko naberete toliko zvončkov, kot jih lahko stisnete med tri prste, ne da bi pri tem poškodovali ali izpulili njihove čebulice. Nedovoljeno nabiranje ali nabiranje v velikih količinah, vas lahko pošteno udari po žepu. Kazen zaradi pretiranega trganja namreč sega od 100 do 300 evrov. Globe za nedovoljeno preprodajo zvončkov pa znašajo tudi do 10 tisoč evrov, s podatki razpolagajo na N1. 

Pregled cen zvončkov Botaničnega vrta v prestolnici dokaže, da najdražji zvončki (lonček s tremi do štirimi zvončki) stanejo 200 evrov, lončke z manj zvončki, ki bi odredili tudi nižjo ceno, so že razprodali. 

"Najdražji zvonček, ki so ga kdaj prodali v ljubljanskem botaničnem vrtu, ostaja zvonček Nova Gorica. Leta 2013 so ga na dražbi prodali za 513 evrov (izklicna cena je bila 99 centov)," razlagajo. 

Vodja botaničnega vrta dr. Jože Bavcon in sodelavka dr. Blanka Ravnjak sa za N1 povedala, da je nekoč stranka iz Nizozemske v enem dnevu kupila za osem tistor evrov zvončkov. Vse skuppaj jih je bilo približno 30. To je bil tudi najvišji nakup v enem dnevu. 

Zvončki so v Sloveniji sicer ogroženi, predvsem zaradi intenzivne košnje, mineralnih gnojil in gradnje. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol