Rebeka Sivka | 9. 3. 2024, 07:00

Ljubljančane ob pamet spravljajo turisti: "Okna sploh ne moreš odpreti, ne da bi te fotografiralo 30 ljudi"

Profimedia/Bobo/fotomontaža

V prestolnici je vse več turistov - a za kakšno ceno? 

Naša majhna država je čedalje bolj prepoznavna med tujci, kar dokazuje tudi dejstvo, da je Slovenijo lani obiskalo več kot šest milijonov turistov. To je 5,5 odstotka več kot leto prej in na sploh največ doslej. Čeprav zaradi turistov v državno blagajno steče kar nekaj denarja, pa ima množični turizem tudi temno plat, ki jo najbolje poznajo domačini.

Preglasni turisti motijo domačine

Največ turistov preživi čas v prestolnici in na Bledu. Zaradi vse večjega števila turistov so se v Ljubljani začele pojavljati težave, na katere je opozoril tudi eden izmed prebivalcev, ki živi v samem centru. Na spletni platformi Pobude meščanov je pozval ljubljansko občino k ukrepanju. 

"V zadnjih dveh letih, še posebej lansko leto, množične skupine (tudi po 100 in več) pred našo hišo postajajo velik problem. Poslušati moramo razlage vodičev po mikrofonu, megafonu, kar odmeva v tej ožji ulici in zvok prehaja v stanovanja. Okna sploh ne moreš odpreti, ne da bi te fotografiralo vsaj 30-50 turistov. Zadeva je absurdna, da te turisti brez občutka do zasebne lastnine tako nadlegujejo. Ker ne gre za posamične skupine, pač pa množico (kot neurejena horda)," je zapisal. Ljubljanska občina mu zaenkrat še ni odgovorila. 

Bobo

Turisti koristijo državi, vendar ...

Ljubljančani so na sploh naklonjeni turizmu, saj menijo, da pomaga pri razvoju lokalnega gospodarstva in kakovostne prehrane, je pokazala raziskava, ki jo je leta 2017 opravil Delo. Kljub temu pa so mnenja, da ima turizem slab vpliv na kakovost življenja prebivalcev prestolnice.

Problematično je predvsem območje starega mestnega jedra, kjer se stanovalci zaradi množice turistov počutijo utesnjene. Zaradi gneče vse težje pridejo domov, predvsem poleti, prav tako se po stari Ljubljani vse težje vozijo s kolesom. Zaradi tujih gostov so se pred leti podražile tudi cene kave, saj gostinci cene prilagajajo turistom. 

Bobo

Slovenska prestolnica je le ena izmed mnogih evropskih mest, v katerih so prebivalci nejevoljni zaradi turistov. V Dubrovniku so zaradi številnih težav omejili dnevno kvoto turistov, ki lahko obiščejo staro mesto. V Benetkah nameravajo prepovedati večje skupine turistov in zvočnike. Tudi prebivalci Barcelone imajo dovolj - že večkrat so odšli na ceste in protestirali proti turizmu. Podobne proteste so imeli tudi na Baliju in v avstrijskem Hallstattu. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol