R.S. | 31. 1. 2024, 09:14

Znano, koliko denarja je za decembrsko okrasitev Ljubljane prejel Urban Modic (znesek je osupljiv)

Bobo/Instagram/mestnaobcinaljubljana/posnetek zaslona/fotomontaža

Ljubljanska občina je razkrila, kolikšen znesek je plačala arhitektu. 

Za okraševanje naše prestolnice že zadnjih nekaj let skrbi arhitekt in fotograf Urban Modic. Nasledil je svojega očeta Zmaga Modica, ki je umrl leta 2019. Lansko leto je bila tema okrasitve mesta Oni so mi. "Z okrasitvijo želimo povedati, da smo danes staroselci, jutri bomo morda vsi begunci. Danes smo zemljani, jutri morda marsovci," je za Dnevnik pred meseci povedal Modic.

Okrasitev pa marsikoga ni prepričala. Eden izmed občanov je na portalu Pobude meščanov izrazil svoje nezadovoljstvo: "Ali bi lahko v naslednjih letih praznično okrasitev v Ljubljani načrtoval kakšen drug oblikovalec kot član družine Modic? Trenutna okrasitev počasi postaja dolgočasna, vsako leto z abstraktnimi naslovi, v resnici pa gre le za prestavljanje enih in istih objektov osvetlitve po različnih ulicah. Zakaj mora okrasitev sploh vsako leto slediti neki avtorjevi umetniški ponazoritvi družbenega stanja ali problema? Zakaj okrasitev enostavno ne ponazarja božične tradicije?"

Okrasitev Ljubljane vsako leto buri duhove.

Okrasitev Ljubljane vsako leto buri duhove.

Bobo

Ljubljanska občina je občanu odgovorila, da je "okrasitev umetniške narave" in da se "v tem okrasitev središča Ljubljane razlikuje od večine drugih mest". Prav tako so pri občini poudarili, da je prav, da se pri umetniških delih zrcalijo aktualna družbena stanja. 

Nekateri menijo, da bi morala okrasitev odražati zgolj božično-novoletne praznike in ne aktualna družbena stanja. "Prebral sem, da svetlobna figura nad Prešernovim trgom predstavlja leteči krožnik z interpretacijo, da smo danes staroselci, jutri morda begunci, morda celo marsovci. Resno? Kakšno povezavo ima to z božično-novoletnimi prazniki, ki jim je okrasitev pravzaprav namenjena? In za to je ljubljanska občina namenila več kot 200 tisoč evrov. Naj g. Modic svojo kreativnost raje izkazuje skozi druge umetniške medije kot s praznično okrasitvijo prestolnice," se glasi eden izmed pozivov na portalu Pobude meščanov. 

(Pre)cenjeno delo?

Ljubljanska občina pa očitno kljub pritožbam meščanom zelo ceni delo Modica. Za decembrsko okrasitev Ljubljane je namreč dobil kar 34.741,27 evra (bruto znesek) oziroma 20.592,88 evra (neto znesek). 

Mestna občina Ljubljana je razkrila, koliko je plačala Modicu za decembrsko okrasitev prestolnice.

Mestna občina Ljubljana je razkrila, koliko je plačala Modicu za decembrsko okrasitev prestolnice.

Pobude meščanov

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol