P.M. | 22. 12. 2022, 14:26

Mislite, da živite v najlepšem bloku? Vemo, kdo so ti srečneži v Ljubljani

Žiga Živulovič jr./Bobo

V slovenski prestolnici so že šestič zaporedoma izbrali najboljšo stanovanjsko stavbo, ta je v več pogledih res izjemna.

Namen akcije je spodbuditi stanovalce večstanovanjskih stavb, da prispevajo k urejenemu sobivanju, ki je tudi prijazno do okolja. To priznanje so v preteklosti prejeli stanovalci stolpnice na Topniški ulici 45, na Smoletovi ulici 12, 12a in 12b, Bilečanski ulici 2 in 5, Beethovnovi ulici 9 in Pokopališki ulici 1.

Izpolnjevati mora več pogojev

Akcija poteka tako, da četrtne skupnosti MOL strokovni komisiji za izbiro naj bloka v Ljubljani posredujejo svoje predloge večstanovanjskih stavb, ki se jim zdijo pravi kandidati.

V prvič izvedeni akciji Naj blok je Ljubljana dobila zmagovalko med mestnimi velikankami, in sicer stanovanjsko stolpnico na Topniški 45.

V prvič izvedeni akciji Naj blok je Ljubljana dobila zmagovalko med mestnimi velikankami, in sicer stanovanjsko stolpnico na Topniški 45.

MOL

Med pogoji so denimo ta, da mora biti stavba starejša od 20 let, izvedena mora biti investicijska obnova, večinski lastniki morajo biti etažni lastniki stanovanj in stanovanjskih enot mora biti vsaj deset.

Pomembna je še skladnost fasade z okoljem, energetska učinkovitost bloka, enotnost senčil in stavbnega pohištva, urejenost okolice in skupnih notranjih prostorov stavbe ter kolesarnice. 

Eden od pogojev je tudi, da morebitna zelenica pred stavbo ne sme biti spremenjena v parkirišče

Zmagovalni blok za leto 2021

Najnovejši naziv za blok leta 2021 so prejeli stanovalci bloka na Rašiški ulici 1. Strokovna komisija je v obrazložitvi zapisala, da stanovalci zmagovalnega bloka z investicijskimi obnovami stavbe in skrbnim urejanjem njene okolice vzorno izpolnjujejo osnovno idejo, namen in poslanstvo akcije Naj blok v Ljubljani.

MOL

Poleg plakete in zastave Naj blok so dobitniki prejeli še 20 sadik vrtnic Ljubljana in ugodnejšo ponudbo elektrike za skupne prostore Energetike Ljubljana za obdobje enega leta.

Zmagovalno večstanovanjsko stavbo, ki je bila zgrajena leta 1969, odražajo dober in enoten zunanji videz z obnovljeno in skladno energetsko fasado, toplotno izolirana sta tudi podstrešje in streha. Zmagovalna stavba se ponaša tudi z dostopom za osebe z gibalno oviranostjo in dostopno intervencijsko potjo za gasilce in reševalce.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord