J. B. | 24. 11. 2022, 10:30

Najbogatejši nikdar bogatejši: tukaj je 10 Slovencev, ki imajo največ pod palcem (poglejte, kdo so, in koliko milijonov imajo)

Žiga Živulović jr./Bobo/CEO Summit Beograd/YouTube/Novice Domžale Kamnik/posnetek zaslona/fotomontaža

Slovenci še vedno čakamo na svojega prvega milijarderja. In očitno bomo še nekaj časa čakali nanj. Toda to ne pomeni, da se najbogatejši Slovenci le stežka prebijajo skozi življenje.

Kot so razkrile Finance Manager, ki so tudi letos objavile lestvico najpremožnejših v deželi na sončni strani Alp, je 100 najbogatejših Slovencev še povečalo svoje bogastvo.

"Stoterica najbogatejših Slovencev je težja za 15 odstotkov oziroma za nekaj več kot milijardo evrov in je tako z 8,1 milijarde najpremožnejša doslej. Skok je sicer za spoznanje manjši kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih," so zapisali pri Financah.

Uredništvo

"Odgovor je v ogromnih lanskih dobičkih, ki so glede na lanske izjave in napovedi pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli. Poleg tega gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram – številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže."

Najbogatejša si delita prvo mesto

Najbogatejša Slovenca sta še vedno nekdanja zakonca Iza Sia Login in Samo Login. "Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, njuno premoženje vodimo ločeno. Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, posledično si prvo mesto delita," so Finance zapisale v sporočilu za javnost. Tako Iza Sia kot tudi Samo Login sta "težka" kar 345 milijonov evrov.

YouTube/humanplus/posnetek zaslona

Na tretjem mestu je družina Šešok, med desetimi najbogatejšimi Slovenci so tudi Boštjan Bandelj, družina Lah, Vesna in Dari Južna, Joc Pečečnik, Damian Merlak, Marko Pistotnik ter Sandi Češko in Livija Dolanc.

"Meja za vstop na lestvico se je tako z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona. Kot zanimivost omenimo, da smo našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov," so razkrile Finance.

Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca: Štefan Kukman, lastnik "kripto" podjetja CargoX, in Bogdan Krnonovšek ter njegova sestra Nataša Besednjak iz podjetja Kronoterm, ki se ukvarja s toplotnimi črpalkami.

"Na letošnji lestvici je največji skok, v prvo peterico, naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici še več," napovedujejo Finance.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.