27. 9. 2023, 16:03 | Vir: STA

Slovenec se je prebil med 50 najboljših učiteljev na svetu (v primeru zmage bo prejel skoraj milijon evrov)

Bobo/Facebook/Uroš Ocepek/fotomontaža

V učilnici spodbuja inovativnost, svoje dijake pa vključuje tudi v najrazličnejše projekte.

Učitelj Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje Uroš Ocepek, ki je bil lani izbran za učitelja leta, se poteguje za nagrado najboljšega učitelja na svetu. V konkurenci več tisoč učiteljev iz vsega sveta se je prebil že med 50 najboljših. Zmagovalec bo novembra razglašen na generalni skupščini Unesca v Parizu, so sporočili iz AmCham Slovenija.

Priznanje in nagrado za najboljšega učitelja na svetu v višini 950 tisoč evrov vsako leto skupaj z Unescom podeljuje Varkey Fundation. Na letošnjem izboru se za laskavi naslov poteguje tudi Uroš Ocepek.

Ocepek je bil lani s strani iniciative Učitelj sem! Učiteljica sem! razglašen za učitelja leta in tako predstavnika za izbor Global Teacher Prize. S svojim delovanjem izjemno prispeva k prepoznavnosti učiteljskega poklica ter prek svojih aktivnosti venomer izpostavlja potrebe po spremembah šolskega sistema, predvsem glede uvedbe obveznega predmeta računalništvo in informatika v osnovnih in srednjih šolah.

Njegovo razumevanje učiteljskega poklica odraža razmišljanje človeka, ki presega osnovo delovanja učiteljev. Poleg tega veliko energije namenja vsakemu izmed dijakov, ki v njem prepoznajo zaupnika. Pri delu na svoji šoli, ki je edina srednja šola v Sloveniji, ki vključuje umetno inteligenco v redni pouk računalništva, poudarja etični vidik uporabe tehnologije, v učilnici spodbuja inovativnost, svoje dijake pa vključuje tudi v najrazličnejše projekte. V svojem laboratoriju ustvarjajo inovacije, ki jih prepozna in nagrajuje gospodarstvo, so zapisali v AmCham.

Najboljših deset učiteljev na svetu bo razglašenih v mesecu oktobru, zmagovalec pa bo razglašen na generalni skupščini Unesco, ki bo potekala 8. novembra 2023 v Parizu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord