N. V. | 25. 2. 2023, 20:00

Ta zasvojenost preti otrokom v prvih razredih osnovne šole

Profimedia

"Ugotovili smo namreč, da so že v 5. razredu uporabljali elektronsko cigareto in odkrili tudi nekaj staršev, ki so sami učencem kupovali nikotinske izdelke," nam je zaupal ravnatelj ene od slovenskih osnovnih šol.

Uporaba tobačnih izdelkov predstavlja eno največjih groženj zdravju posameznika tudi v Sloveniji. Po podatkih ministrstva za zdravje pri nas kadi 24 odstotkov ljudi, mladi pa se s tobačnimi izdelki srečajo že v osnovni šoli.

Pred kratkim smo govorili z nekaterimi predstavniki naključno izbranih srednjih šol, ki so nam to potrdili: ko mladostniki pridejo v srednjo šolo, že kadijo. V srednji šoli postanejo samo še bolj predrzni: niti štiri stene šolske učilnice niso ovira, če želijo "enega skaditi".

Z njimi smo govorili o zasvojenosti s telefoni, ki pa se ne začne šele v osnovni šoli, ampak so zasvojeni že otroci. S takšnimi, ki ne upoštevajo pravil, se zato učitelji osnovnih šol soočajo že v prvih razredih.

Čeprav je v skladu s pravili vsakega šolskega reda uporaba telefona v šoli brez dovoljenja učitelja prepovedana, se tega otroci nikakor ne držijo. Uporaba telefona ni dovoljena niti v času odmora in malice, a to jih ne ustavi, da ne bi takrat celo snemali vsebin in jih objavljali na družbena omrežja.

Profimedia

Učitelji v Sloveniji pogosto do tega nimajo tolerance – če učenca zalotijo, mu telefon vzamejo ter izročijo staršem, ko pridejo v šolo ponj, dogodek pa se zabeleži kot kršitev pravil šolskega reda.

Zato nas ni presenetilo, ko so nam predstavniki štirih naključno izbranih osnovnih šol v Sloveniji naše tezo potrdili: otroci se že v osnovnih šolah spopadajo z zasvojenostmi.

Osnovna šola Center – Novo mesto

Marta Pavlin, ravnateljica Osnovne šole Center, za portal Metropolitan.si opiše, da so "na ženskem stranišču dva dni zapored zaznali vonj po elektronskih cigaretah". Pristopili so tako, da so povečali nadzor, se pogovorili z nekaj učenci – "in se je to prenehalo". Prizna, da "nismo prišli do zaključka, ali je in kdo naj bi uporabljal elektronske cigarete".

Glede zasvojenosti s telefoni prikima, da so nekateri učenci na Osnovni šoli Center zagotovo zasvojeni s telefoni: "Vedno se pojavi kdo, ki pravilo prekrši in na skrivaj uporabi telefon v šoli." Predvsem se takšni najdejo med učenci predmetne stopnje: "Komunicirajo prek družbenih omrežij, se slikajo, snemajo, si med seboj kažejo vsebine, ki jih imajo na telefonu." 

Osnovna šola Ormož

Besedam Pavlinove se pridružuje tudi šolska svetovalna delavka Majda Podplatnik Kurpes iz Osnovne šole Ormož: tudi njihovi učenci si dovolijo uporabljati telefone v šolskem času. 

"Dejstvo je, da je mobilni telefon zelo pomembna naprava v življenju najstnikov, saj jim predstavlja orodje za virtualno komuniciranje oziroma druženje z vrstniki. Problem nastane, ker imajo občutek, da ga morajo imeti ves čas ob sebi, ker se bojijo, da ne bi česa zamudili in se takoj odzvati na posredovana sporočila. Otroci so podoba svojih staršev, zgledi se 'vlečejo'," pravi.

Seveda pa ni vsakdo, ki zelo veliko uporablja telefon, z njim tudi zasvojen. Podplatnik Kurpesova razlaga, da telefone uporabljajo "učenci, ki so malo bolj drzni", na šoli pa ne opažajo, da bi bili njihovi učenci s telefoni zasvojeni:  "Zasvojenost je zelo pogosto povezana z drugimi težavami v življenju, kot so npr. težave v družini, šoli in drugo, kar vpliva na psihično stanje posameznika. O odvisnosti od telefonov pri naših učencih ne moremo govoriti."

Lahko se pohvalijo s tem, da so ena redkih osnovnih šol, ki še ni zaznala incidenta glede elektronskih cigaret.

Osnovna šola Idrija

Ivica Vončina, ravnateljica Osnovne šole Idrija, razlaga, da se pri njih o elektronskih cigaretah veliko govori, niso pa "še nikogar dobili pri kajenju". Meni, da otroci kadijo in kršijo pravila glede rabe telefonov, ker se želijo dokazati med vrstniki, na obnašanje pa vpliva tudi vzgoja. To po njenih besedah praviloma počnejo problematični učenci, med njimi je največ fantov. "Niso vsi odvisni, so pa na poti k temu," doda.

III. osnovna šola Celje

Zelo neposreden je Aleksander Verhovšek, ravnatelj III. osnovne šole Celje: "Glede telefonov se na naši šoli ne dogaja nič posebnega, glede elektronskih cigaret pa zagotovo, ker smo ugotovili veliko kršitev uporabe teh v šoli in na šolskih ekskurzijah."

Težava je resna: opravili so več kot ducat pogovorov s starši, "obvestili vse starše o dejstvu, da trgovine tudi mladoletnim prodajajo nikotinske izdelke", naredili najavo kaznivega dejanja zoper prodajalce in se poglobljeno pogovorili z učenci.

"Ugotovili smo namreč, da so že v 5. razredu uporabljali elektronsko cigareto in odkrili tudi nekaj staršev, ki so sami učencem kupovali nikotinske izdelke," nas brez sape pusti Verhovšek. "Menim, da jo je poskusila vsaj polovica 7., 8. in 9. razredov."

Povprašamo ga še o telefonih in situacija na šoli ni tako nezanimiva, kot pravi sam. Razlaga, da pravila glede rabe telefonov kršijo tudi "mlajši učenci, ki so navajeni, da starši mikromenedžirajo vsako podrobnost njihovega življenja". Telefon jim pomeni bližino in povezanost, četudi virtualno: "A mlajši te virtualnosti ne ločijo od resničnosti."

Profimedia

Medtem so starejši učenci – "in njihovi starši" – zasvojeni s telefoni, pravi. Mnogi učenci so opisali, da se jim zdi življenje brez telefona nesmiselno. "Snemajo in slikajo stvari v razredu, jih objavljajo. Imajo skrite 'sobe' za komunikacijo med ožjimi interesnimi skupinami ..." tega pa si dovolijo predvsem dekleta, razkrije.

Nevarnosti elektronskih cigaret

Za konec naj opozorimo, da je v elektronskih cigaretah skrbvzbujajoča prisotnost rakotvornih in dražilnih snovi, kot so formaldehid, acetaldehid, akrolein in prisotnost različnih aromatizirajočih kemičnih snovi, za katere ni znano, kakšne učinke na zdravje imajo ob vdihavanju. Niso raziskane ali odobrene za vdihavanje. Elektronske cigarete so tudi vir zelo visokih ravni majhnih delcev, ki vstopajo v dihalni sistem uporabnika, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Ministrstvo za zdravje opozarja: kajenje ubija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord