N. V. | 24. 2. 2023, 08:38

Lahko elektronske cigarete kadimo v zaprtem prostoru?

Profimedia

So štiri stene ovira, če želimo "enega skaditi"? Navadili smo se, da cigaret ne kadimo več v notranjih prostorih – kaj pa elektronske cigarete, ki imajo komaj kaj vonja?

Uporaba tobačnih izdelkov predstavlja eno največjih groženj zdravju posameznika tudi v Sloveniji. Po podatkih ministrstva za zdravje pri nas kadi 24 odstotkov starejših od 15 let, mladi se s tobačnimi izdelki srečajo že v osnovni šoli, v srednji šoli pa tobačne izdelke uporabljajo tudi med poukom, smo poročali.

Že od leta 2017 po zakonu ne smemo kaditi v notranjih prostorih, tega smo se zdaj že dodobra navadili. Z množično uporabo elektronskih cigaret, ki imajo bistveno manj vonja, pa se zdi, da so mnogi spet zmedeni.

Iz Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije so za portal Mariborinfo povedali, da v zadnjem času beležijo več kršitev, predvsem v dejavnosti gostinstva.

Ali lahko elektronsko cigareto kadimo v notranjih prostorih?

Čeprav nimajo tako intenzivnega vonja kot cigaret, Nacionalni inštitut za javno zdravje navaja, da uporaba elektronskih cigaret pomembno zviša ravni majhnih delcev in nikotina v zraku zaprtih prostorov, nekatere raziskave so prikazale tudi zvišane ravni toluena in hlapnih organskih spojin.

Profimedia

Sicer so ravni teh snovi nižje kot pri kajenju konvencionalnih cigaret v zaprtih prostorih, a varne ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu oziroma sestavinam tobačnega dima ni; kakršenkoli obseg izpostavljenosti je škodljiv zdravju, kar velja tudi za izpostavljenost aerosolu elektronskih cigaret, zato se ji je treba izogibati.

Izpostavljenost lahko predstavlja višje tveganje za zdravje pri otrocih, nosečnicah, starejših in bolnikih s kroničnimi boleznimi srca in žilja ali dihal.

Kajenje v notranjih prostorih prepovedano z zakonom

  • Posameznika lahko doleti kazen v višini 125 evrov, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke v javnih in delovnih prostorih, kjer je to prepovedano.
  • V primeru ne spoštovanja prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, lahko pravno osebo doleti zajetna globa, ta se giblje med 4 tisoč evri in 33 tisoč evri
  • Samostojne podjetnike za navedeni prekršek čaka globa od 1600 do 8 tisoč evrov.
  • "Z globo od 800 do 2 tisoč evrov pa (se kaznuje) odgovorna oseba pravne osebe, odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost in odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika," so za omenjen portal pojasnili iz Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije.

Ministrstvo za zdravje opozarja: kajenje ubija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol