A. B./STA | 30. 12. 2022, 13:35

Nekatere države ostro proti prodaji tobačnih izdelkov: v Sloveniji si v roku 40 let prizadevajo ustvariti družbo brez tobaka

“Ministrstvo za zdravje opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo”.

Srdjan Živulović/Bobo

Medtem ko je Slovenija nedavno sprejela dveletni izvedbeni načrt za izvajanje strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka, si nekatere prizadevajo za popolno prepoved že čez nekaj let. Izvedbeni načrti že potekajo, bi jim to lahko uspelo?

Ministrstvo za zdravje je nedavno sprejelo dveletni izvedbeni načrt za izvajanje strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030. Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka. A nekatere države, kot je denimo Nova Zelandija, si prizadevajo to storiti v naslednjih nekaj letih. Cilj je, da do leta 2025 državo spremenijo v nekadilsko. 

Nova Zelandija: v veljavo že z novim letom 

Zakon o omejevanju porabe gorljivih tobačnih izdelkov je novozelandski parlament že potrdil, s čimer nadaljujejo uvedbe zakona iz leta 1990, ki je stremel k prepovedovanju kajenja v zaprtih javnih prostorih, oglaševanje tobačnih izdelkov, uvedli so tudi standardizirane škatle in fotografije, postopoma pa so z njim ves čas zviševali cene izdelkov.

Po navedbah novozelandskih medijev so iz leta 1990, ko je odstotek kadilcev znašal 27,8 odstotka, tega do leta 2020 zmanjšali na 10,9 odstotka. 

Zakon, ki vsebuje 6 ciljev, kot največjega izpostavlja zmanjšanje zasvojenosti in privlačnosti tobačnih izdelkov, kar sovpada z denikotinizacijo cigaret. S tem si prizadevajo vplivati tudi na prodajalce, pri čemer ima velik vpliv tudi bližina trafike. Te naj bi predvsem mlade spodbujale k eksperimentiranju. Nakup tobačnih izdelkov pa bo odslej popolnoma prepovedan osebam, rojenim po 1. 1. 2009. Nakup cigaret in drugih gorljivih tobačnih izdelkov zanje ne bo mogoč, tudi, ko bodo dopolnili 18 let. 

Nova Zelandija je s tem povzročila tudi obratni učinek, saj je med mladimi poskočila uporaba vejpa ali negorljivih tobačnih izdelkov. Med 18- in 24-letniki je v obdobju med letoma 2019 in 2021 uporaba tovrstnih izdelkov poskočila za 10 odstotkov. 

“Ministrstvo za zdravje opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo”.

“Ministrstvo za zdravje opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo”.

Profimedia

Strožji ukrepi pri sosedih

V Avstriji nameravajo s prihodnjim letom zaostriti protikadilsko zakonodajo in prepoved kajenja razširiti na dodatne zunanje javne površine. Po novem bo predvidoma prepovedano kaditi med drugim v avtu, v katerem bodo otroci, na otroških igriščih ter rekreacijskih površinah za otroke in mladino

Prepoved kajenja v restavracijah, ki velja od 1. novembra 2019, naj bi po načrtih ministra za zdravje Johannesa Raucha iz stranke Zelenih v Avstriji prihodnje leto razširili na dodatne zunanje javne površine. Po poročanju časnika Der Standard je sprememba zakona o zaščiti kadilcev in nekadilcev "v končnem usklajevanju". Načrte je potrdil tudi tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje.

“Ministrstvo za zdravje opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo”.

“Ministrstvo za zdravje opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo”.

Profimedia

V začetku prihodnjega leta naj bi tako pregledali novelo zakona, s katero bi kajenje prepovedali na otroških igriščih in rekreacijskih površinah za otroke in mladino ter v avtomobilih, v katerih so otroci. V prihodnje naj bi podobne omejitve uvedli tudi za uporabo nikotinskih vrečk. 

O nadaljnjih preventivnih ukrepih, kot je prepoved kajenja v javnih stavbah in na drugih javnih mestih, je treba v družbi široko razpravljati, da bi našli potrebno podporo, so pojasnili na ministrstvu.

Spodbujanje opuščanja kajenja tudi v Sloveniji

Ministrstvo za zdravje je nedavno sprejelo dveletni izvedbeni načrt za izvajanje strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030. Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka.

V izvedbenem načrtu so podrobneje opredeljeni ukrepi in aktivnosti za naslednji dve leti za nadaljnje zmanjševanje razširjenosti in posledic uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v Sloveniji in približevanje dolgoročni viziji strategije, to je družbi brez tobaka.

To pomeni, da leta 2040 delež uporabnikov tobačnih, povezanih in drugih nikotinskih izdelkov, ki niso registrirani kot nikotinska nadomestna terapija, ne bo presegal pet odstotkov.

Aktivnosti načrta sledijo strategiji in se nanašajo na oblikovanje zakonodaje, ki spodbuja nekajenje, zmanjšanje cenovne dostopnosti tobačnih izdelkov in preprečevanje začetka uporabe tobačnih izdelkov s preventivnimi programi v šolskem okolju in programi za posebej ranljive skupine otrok in mladostnikov.

“Ministrstvo za zdravje opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo”.

“Ministrstvo za zdravje opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo”.

Domen Grögl/STA

Dolgoročna vizija strategije, sprejete maja letos, je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka. To pomeni, da delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne izdelke, ne bo presegal pet odstotkov. Do leta 2030 pa je eden glavnih ciljev zmanjšati delež kadilcev med starejšimi od 15 let s 23 odstotkov, kot je znašal delež v letu 2019, na 15 odstotkov. Delež mlajših od 13 let, ki tobak kadijo vsaj enkrat na teden, pa si želijo zmanjšati na manj kot odstotek.

Učinkovitost strategije bodo spremljali z več raziskavami. Za zagotavljanje koordinacije in spremljanja uresničevanja njenih ciljev bo koordinacijska skupina vsaki dve leti pripravila poročilo o uspešnosti izvajanja strategije. Poročila bodo izhodišče za načrtovanje prihodnjih dveletnih izvedbenih načrtov. Ob izteku leta 2030 bo koordinacijska skupina pripravila poročilo, vključno z evalvacijo strategije, in ga poslala v obravnavo vladi za nadaljnje ukrepanje.


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol