J. Z. | 25. 8. 2022, 20:00

Koliko stane obisk najdražjih slovenskih turističnih znamenitosti? Preverili smo, ali si povprečna družina sploh še lahko privošči izlet

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Slovenski biseri, ki vabijo tudi mnoge turiste, predvsem poleti pokajo po šivih. A da bi si jih ogledali, mora povprečna družina kar globoko seči v žep. O cenah smo se pogovarjali s ponudniki, ki vztrajajo, da cen ne morejo nižati. 

"Da se pripeljemo v Postojno, je potrebno nahranit še jeklenega konjička in verjetno bi bilo potrebno tudi kaj pojesti ..., " je nadaljevala. Zato smo preverili, koliko stane obisk te znamenitosti. 

Koliko stane obisk Postojnske jame?

Zapis, ki kroži po družbenem omrežju, je res, kot smo že zapisali, star dve leti, a cene se v tem času niso znižale. Cena za vstop v Postojnsko jamo, brez ostalih ogledov, je za odrasle postavljena pri 28,50 evra, za študente 22,80 evra in za otroke do 15 let 17,10 evra, je razvidno na spletni strani.

O tem, ali se jim zdi, da so cene dostopne "povprečni" slovenski družini smo povprašali odgovorne v Postojnski jami, kjer so nam odgovorili, da so cene odvisne od visoke/srednje oz. nizke turistične sezone in od kombinacij ogleda atrakcij.

"Seveda pa so prilagojene tudi starostni skupini; otroci do 6 leta tako plačajo zgolj zavarovanje – 1 evro, posebnih popustov so deležni tudi otroci med 6. in 15. letom ter študentje," so zapisali.

Postojnska jama, d.d., arhiv

Štiričlanska družina, z otrokoma starima 4 in 14 let, bi tako za obisk te znamenitosti v poletni sezoni odštela 75,10 evra

Če se odločite za največji komplet ogledov - ogled Postojnske jame, Predjamskega gradu, Vivarija in Expo jame Kras - vstopnica za odraslega stane 49,50 evra, za študente 39,60 evra, za otroke med 6 in 15 let 29,70 evra in za otroke do petega leta starosti štiri evre. 

Štiričlanska družina, z otrokoma starima 4 in 14 let, bi tako za obisk vseh štirih znamenitosti v poletni sezoni odštela 132,70 evra

Na vprašanje, ali si povprečna slovenska družina lahko privošči ta ogled, so odgovorili, da jih evropska zakonodaja zavezuje k temu, da pri cenah ne smejo delati nikakršnih razlik med slovensko ali tujo družino, domačim ali tujim gostom. 

"To bi bilo kršenje evropskih direktiv in zakonodaje. Vsi gostje morajo biti v Evropi enakopravno obravnavani, ne glede na rezidentstvo. Torej, ko imamo akcije, ugodnosti, veljajo za vse, ne glede na to, iz katere države gostje prihajajo. Je pa res, da jih prilagodimo slovenskim razmeram, ko pričakujemo, da bo za domače goste to najbolj sprejemljivo," so pojasnili. 

Gostom večkrat letno ponudijo družinske popuste

Ob sem so poudarili, da gostom večkrat letno ponudijo tudi družinske popuste. "Zagotovo pa je najbolj priljubljen dogodek – če govorimo o slovenskih družinah – spektakel Božična pravljica – Žive jaslice v Postojnski jami, kjer vsem družinam vsako leto ponudimo prav posebne praznične ugodnosti, zato je tudi slovenskih gostov v tem božičnem času daleč največ," so navedli.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Postojnska jama Cave-Grotte-Höhle (@postojnacave)

Spomnili so še, da sta atrakciji kot sta Postojnska jama in Predjamski grad edinstveni in nedvomno znamenitosti – ki se po izjemnosti postavljata ob bok svetovnim znamenitostim.

"Ko govorimo o ceni vstopnice pa se uvrščamo v srednji cenovni razred in je cena povsem primerljiva tudi s številnimi drugimi slovenskimi znamenitostmi, recimo Škocjanskimi jamami ali obisku Blejskega otoka s prevozom s pletno," so navedli in spomnili na naraščajoče stroške, s katerimi se soočajo tudi v turizmu.

Kakšne so cene v bližnjih Škocjanskih jamah?

Postojnsko jamo pa smo primerjali še z drugo bližnjo turistično destinacijo, ki privablja goste iz celega sveta. Bližnje Škocjanske jame, ki so vpisane na Unescov seznam naravne dediščine, so nekoliko cenejše.

Cena vstopnice je odvisna od letnega časa oz. se sezonsko spreminja, najnižja cena je v hladnejšem delu leta, ko znaša 16 evrov za odrasle in 7,50 evrov za otroke. Nekaj dražje so v jesenskem in spomladanskem času, najdražje pa poleti, ko so 24 evrov za odrasle in 12,50 evra za otroke. Do šestega leta je vstop brezplačen.

Štiričlanska družina, z otrokoma starima 4 in 14 let, bi tako za obisk te znamenitosti v poletni sezoni odštela 60,50 evra

Družinski popusti veljajo za družine s tremi otroci nad 5 let ter do 15 let - eden od otrok ima brezplačen ogled Škocjanskih jam. Za dodatnega otroka je doplačilo tri evre. Izven sezone in v času počitnic so za družine oblikovane posebne akcije in popusti. Nudijo pa tudi dodatne popuste, in sicer za upokojence in študente, ki lahko tudi pridejo z otroki.  

Profimedia

"Vsakemu otroku, ki pride na ogled v šolski skupini. omogočimo brezplačen ogled Škocjanskih jam, če nam je vnaprej sporočeno, da gre za otroka iz socialno šibke družine," so navedli in dodali, da večkrat vedno ugodijo tudi prošnjam posameznikom in institucij, ki bi si želeli ogledati jame, a tega ne zmorejo. "Lepo je, ko pridejo na obisk Škocjanskih jam tudi tisti, ki so morda v vsakdanjem življenju odrinjeni nekam na rob," so dodali. 

Kaj si še lahko ogledate v bližini jam?

Če ste v tistih koncih, lahko zavijete tudi v Lipico, kjer so cene odvisne od letnega časa, pa tudi cenejše kot obisk omenjenih jam. 

Za odrasle je v bolj obiskani sezoni za ogled Kobilarne Lipica cena 18 evrov, v manj obiskani pa 13,90 evra. Cenejše so tudi karte za ostale družinske člane.

Ponujajo pa tam tudi družinske vstopnice, in sicer za dva odrasla in do tri otroke. Ta med aprilom in oktobrom stane 49 evrov, med novembrom in marcem pa 36,90 evra

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord