R.S. | 30. 10. 2022, 20:00

Najmlajši župan Slovenije obožuje svojo kmetijo: ima celo aplikacijo, s katero preverja stanje v hlevih

Profimedia/Rok Roblek/Facebook/fotomontaža

Njegova občina je oktobra 2019 na občinski račun prejela skrivnostnih 4,8 milijona evrov. Mladi politik je zatrdil, da še vedno uradno ne vedo, kdo je bil njihov dobrotnik. 

Najmlajšemu slovenskemu županu je ime Rok Roblek. Star je 33 let, z 29 leti pa je postal župan občine Preddvor. Roblek je od najstarejšega župana Slovenije, Antona Kovšeta, mlajši kar 48 let. A mladi župan se ne ukvarja le z politiko, njegovo življenje je veliko bolj zanimivo. 

Obožuje svojo kmetijo

Roblek je doma z velike Mešanove kmetije v Bašlju. Tam z ženo in dvema otrokoma živi še danes. Čeprav je poklicni župan, še vedno vsakodnevno dela tudi na domači kmetiji. Na telefonu ima celo aplikacijo, s katero lahko kadarkoli preveri stanje v domačih hlevih, poroča Val 202

Zase pravi, da je zelo energičen, delaven entuziast, pozitivno naravnana oseba, ki vedno stremi k rešitvi problema. V lokalni politiki pred volitvami leta 2018 ni bil novinec - že pred tem je bil izvoljen za občinskega svetnika, sodeloval je v nekaterih občinskih odborih. V študentskih letih je vodil tudi Zvezo podeželske mladine Slovenije. Kot osebo ga je najbolj izoblikovalo prostovoljstvo. 

Priljubljen župan

Pred štirimi leti je že v prvem krogu občinskih volitev prejel največ glasov volivcev za mesto župana - za njega je glasovalo kar 65,76 odstotka volivcev. Tako je premagal drugouvrščenega Aleša Drekonjo, ki je prejel 19,16 odstotka  glasov. Miha Likar se je s 14,64 odstotka glasov uvrstil na tretje mesto. 

Po površini se občina Preddvor uvršča na 81. mesto, po številu prebivalcev pa na 140. mesto in tako gotovo ni med večjimi slovenskimi občinami. Oktobra 2019 je občina na račun prejela kar 4,8 milijona evrov, kar jih je močno presenetilo. Župan je za Žurnal24 zatrdil, da še vedno uradno ne vedo, kdo je bil vplačnik, v Preddvoru pa je v zvezi s tem nepričakovanim darilom krožilo več zgodb. Del tega denarja bodo porabili za naložbo, ki so jo načrtovali že leta 2018 - šolsko telovadnico. 

To so že začeli rušiti in s tem začeli uresničevati največjo naložbo v občini doslej. Nova športna dvorana in šolski prizidek, ki bosta skupaj stala 7,5 milijona evrov, kar pomeni približno dva letna proračuna občine Preddvor v preteklih letih. Predvidoma bosta zgrajena konec leta 2023. 

Še en mandat?

Njegov prvi mandat se približuje h koncu. Roblek letos ponovno kandidira za župana. "Investicijski cikli običajno trajajo od tri do štiri leta. Višja so sredstva, statistično gledano, daljši so cikli, kar pomeni, da če smo začeli izvedbo nekih projektov, za katere smo pridobili vloge za sofinanciranje, bo njihova izvedba potekala do leta 2026. In če nekaj načrtuješ in za to pridobiš sredstva, potem je odgovorno, da to tudi izpelješ do konca," je povedal za Gorenjski glas. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord