5. 10. 2023, 15:24 | Vir: STA

Nakupovalna središča v Sloveniji naredila velik korak za čistejše okolje (drugim so lahko za vzgled)

Bobo

Na strehah nakupovalnih središč so na površini 21.000 kvadratnih metrov namestili skoraj 10.000 panelov. S tem prihranijo več kot 2173 ton emisij ogljikovega dioksida na leto, kar je toliko, kot da bi zasadili 90.600 dreves.

Skupina SES je končala namestitev sončnih elektrarn na strehe svojih petih nakupovalnih središč v Sloveniji - Aleje, Cityparka, Centra Vič, Citycentra Celje in Europarka Maribor. Z elektrarnami, ki imajo skupno moč 4,26 megavata, pokrivajo okoli petino svojih potreb po elektriki. Investicija je znašala okoli 5,5 milijona evrov.
"Z zagonom petih velikih fotovoltaičnih elektrarn s skupno močjo 4261 kilovatov na strehah naših nakupovalnih središč v Sloveniji smo naredili velik korak k zastavljenemu podnebnemu cilju. Do konca leta 2023 bo SES upravljal skupno 45.000 kvadratnih metrov fotovoltaičnih površin v nakupovalnih središčih v Avstriji, Italiji in Sloveniji," je dejal glavni izvršni direktor družbe SES Spar European Shopping Centers, pod katero pada tudi SES Slovenija, Christoph Andexlinger.

Na Aleji je elektrarna moči 584 kW. Na Cityparku Ljubljana, ki je največje nakupovalno središče v Sloveniji, so postavili 714-kW fotovoltaično elektrarno, poleg tega pa tudi ozelenili strešne površine z vegetacijsko plastjo mahu in lišajev. Elektrarna na strehi Centra Vič je moči 1014 kW, na strehi Citycentra Celje 1107 kW, na strehi Europarka Maribor pa 842 kW.

SES Spar European Shopping Centers upravlja nakupovalna središča v Avstriji, Sloveniji, Italiji, na Madžarskem, Hrvaškem ter na Češkem. Do konca letošnjega leta bo s fotovoltaičnimi elektrarnami opremljenih 40 odstotkov nakupovalnih središč, ki jih upravlja, so navedli.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol