18. 3. 2024, 12:57 | Vir: STA

Afera z v nebo vpijočimi ponaredki, ki so jih hoteli razstavljati v Narodnem muzeju, gre na sodišče

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na ogled so želeli ponuditi 160 umetniških del, med katerimi naj bi bila celo dela slavnih slikarjev, kot sta Pablo Picasso in Edvard Munch.

Po odpovedani sporni razstavi Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije leta 2022 z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, ki naj bi po mnenju stroke vsebovala tudi ponaredke, gre zadeva zdaj na sodišče. Po poročanju Dnevnika je primer tam trenutno v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V Narodnem muzeju Slovenije je bila za 8. junija 2022 napovedano odprtje razstave Popotovanja, ki naj bi na ogled ponudila 160 umetniških del iz zasebne zbirke družine Boljkovac. Po mnenju stroke naj bi šlo tudi za ponaredke. Razstavo so tik pred zdajci odpovedali. Direktor muzeja Pavel Car pa je po zapletih odstopil.

Kršenje materialnih avtorskih pravic

Maja lani je sodni cenilec, ki ga je angažirala policija, pregledal zbirko domnevno ponarejenih likovnih del družine Boljkovac, ljubljanski kriminalisti pa so na podlagi njegovih ugotovitev na tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi kršitve materialnih avtorskih pravic.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na tožilstvu so vložili obtožni predlog s kaznovalnim nalogom zaradi kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic. Sodišče je kazensko zadevo zoper obdolženega Slobodana Nikolaja Boljkovca prejelo 6. oktobra lani. Trenutno pa je zadeva "v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga", so potrdili na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Vključena dela slavnih slikarjev

Gostujoča razstava, ki je obljubljala vrhunska svetovna imena slikarstva, kot so Pablo Picasso, Edgar Degas, Henri Matisse, Joan Miro, Edvard Munch in Marc Chagall, sprva ni bila v programu Narodnega muzeja Slovenije. Po dvomu glede avtentičnosti del kot tudi certifikatov so zadevo pod drobnogled vzeli na ministrstvu.

Daniel Novakovič/STA

Razstavo so v muzeju odpovedali, direktor pa je kmalu nato odstopil. Umetnostni zgodovinar Brane Kovič je tedaj napovedano razstavo označil kot "kapitalen kiks" muzeja.