Uredništvo | 7. 10. 2023, 22:04

Nataša Pirc Musar: "V mislih sem z vsemi žrtvami in njihovimi najdražjimi"

Profimedia/fotomontaža

Ob pretresljivem dogajanju na Bližnjem vzhodu se je oglasila tudi slovenska predsednica. Kaj je še sporočila?

"Obsojam vsak napad na civilno prebivalstvo, vključno z današnjim grozljivim napadom Hamasa. Moje misli so z vsemi žrtvami in njihovimi najdražjimi," je na Omrežju X, nekdanjemu Twitterju, zapisala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Dodala je, da obenem verjame, da je "zdaj čas za zadržanost vseh strani, da bi preprečili stopnjevanje nasilja ter nadaljnje izgube življenj in trpljenje civilistov."

Nepričakovan napad

Palestinska oborožena skupina Hamas je davi z raketami nepričakovano napadla izraelska mesta, večje število njihovih pripadnikov je tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da so v vojni, letalske sile pa že cel dan izvajajo povračilne napade v Gazi. Izrael je tudi prekinil dobavo elektrike v Gazo, palestinske civiliste pa pozval, naj zapustijo območje, saj da bo sledilo veliko uničenje mesta.

Profimedia

Velike človeške izgube na obeh straneh

Iz minute v minute je na območju vse več civilnih žrtev tako na izraelski kot palestinski strani. Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti je število smrtnih žrtev v Gazi doseglo 232, ranjenih je najmanj 1790 oseb. Izraelskih žrtev naj bi bilo tudi okrog 200, več ljudi so pripadniki Hamasa zajeli.

Profimedia

Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder prav tako prihajajo poročila o prvih žrtvah. Hamas je v odziv na izraelsko zrušenje 11-nadstropnega objekta v središču enklave proti Tel Avivu sprožil 150 raket, navaja Al Jazeera.

Profimedia

Varnostni svet ZN na nujnem srečanju

Zaradi novega novega vala nasilja na Bližnjem vzhodu se bo v nedeljo sestal Varnostni svet Združenih narodov, poročajo tuje tiskovne agencije. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil današnji Hamasov napad na Izrael in pozval k diplomatskim prizadevanjem, da preprečijo širjenje konflikta.

Napad so ostro obsodile EU in ZDA, obsodbe Hamasovih dejanj pa se vrstijo tudi iz drugih držav. To je povedal slovenski premier Robert Golob.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord