7. 10. 2023, 15:53 | Vir: STA

Izrael že odgovoril na napad, prizori so grozljivi

Profimedia

Medtem ko so svetovni voditelji obsodili napade Hamasa, so izraelske sile na njih že silovito odgovorile.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na silovit napad palestinske oborožene skupine Hamas sodržavljanom sporočil, da so v vojni, v kateri bodo zmagali. V skladu z njegovimi obljubami izraelske sile že izvajajo povračilne raketne napade na območju Gaze. Sporočili so, da je njihovo letalstvo zadelo 17 vojaških objektov in štiri poveljniška središča Hamasa v gosto poseljeni enklavi.

Netanjahu je v nagovoru obsodil Hamasov "morilski nepričakovani napad" in obljubil, da bo sovražnik zanj plačal visoko ceno. Na dogajanje se je odzval tudi - Hamasu sicer nenaklonjeni - palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je sporočil, da se ima palestinski narod pravico braniti pred "terorjem naseljencev in okupacijskih sil", poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia

Po zadnjih podatkih izraelskih sil je Hamas iz Gaze proti Izraelu izstrelil najmanj 2200 raket, pol manj, kot so sprva trdili iz gibanja, ki obvladuje palestinsko enklavo na Sredozemskem morju.

Netanjahu je potrdil predhodne navedbe o vdoru palestinskih borcev na ozemlje Izraela. Na jugu države tako še vedno potekajo neposredni boji med Hamasom in izraelsko vojsko IDF, po navedbah izraelskih medijev pa so napadalci tam zajeli več talcev, kar naj bi potrjeval tudi na Omrežju X deljeni videoposnetek.

Hamas in še eno islamistično palestinsko gibanje iz Gaze, Islamski džihad, sta med vdorom na izraelsko ozemlje po lastnih navedbah zajela več pripadnikov IDF, navaja BBC.

Krizni sestanek izraelskega državnega vrha.

Krizni sestanek izraelskega državnega vrha.

Profimedia

Tiskovni predstavnik IDF je pojasnil, da so Hamasovi borci vstopili v Izrael po kopnem, morju in celo po zraku s pomočjo jadralnih padal. V raketnih napadih in bojih je življenje izgubilo najmanj 22 ljudi, navaja britanski BBC. Ranjencev je po zadnjih podatkih 545. Prva poročila o žrtvah pa prihajajo tudi iz Gaze, kjer je po navedbah zdravstvenih oblasti prav tako umrlo 22 ljudi.

Izraelski povračilni zračni napad na Gazo.

Izraelski povračilni zračni napad na Gazo.

Profimedia

Dolgoletni konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril, današnji napadi pa vseeno predstavljajo nepričakovano eskalacijo.

Profimedia

Izrael od leta 2007 izvaja blokado Gaze, od takrat pa je s Hamasom bil že več krvavih vojn. Izrael, tako kot EU in ZDA, Hamas obravnava kot teroristično organizacijo.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih