Nikola Vuković | 21. 9. 2023, 15:26

Na Zahodnem bregu spet teče kri: v 24 urah v treh ločenih incidentih ubitih 6 ljudi, več deset pa ranjenih

Profimedia

Novi spopadi med izraelskimi obrambnimi silami in palestinskimi skrajneži.

Dolgoletni konflikt med Izraelom in Palestino zaradi spornih ozemelj Zahodnega brega in Gaze se nadaljuje, konca pa žal ni videti. Večna napetost med obema narodoma občasno preraste v odprti ogenj in vojaške vdore, ki vodijo do človeških žrtev. Konflikti med izraelsko vojsko in palestinskimi militantnimi skupinami so v številnih državah deležni neodobravanja, vendar se glavne sile glede konflikta običajno postavijo na eno ali drugo stran, ki jo nato podpirajo z različnimi vrstami pomoči. Glede na to, da vedenje obeh strani ne vodi niti približno k umiritvi napetosti in morebitnemu premirju, ne preseneča, da smo v teh dneh priča novim spopadom oziroma napadom izraelske vojske na palestinske bojevite skupine.

Profimedia

V torek zvečer so v napadu izraelske vojske na begunsko taborišče Jenin umrli štirje ljudje, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje na Zahodnem bregu. Priča iz taborišča Jenin, ki je zaradi lastne varnosti želela ostati anonimna, je za CNN povedala, da je "izbruhnil hud boj med izraelskimi silami in palestinskimi militanti v taborišču, potem ko so v torek zvečer na ulicah odkrili tajno enoto izraelske obrambne sile". Po drugi strani so izraelske obrambne sile v izjavi sporočile, da so njihove varnostne sile vstopile v taborišče zaradi "protiterorističnih dejavnosti" in da so "nanje streljali oboroženi moški".

V sredo zjutraj se je nato v begunskem taborišču Aqabat Jaber v Jerihu zgodil naslednji incident. Izraelske obrambne sile so v skupni izjavi povedale, da so vojaki vstopili v več vasi, in sicer v želji, da bi aretirali deset iskanih osumljencev. Medtem so v begunskem taborišču osumljenci na izraelske sile odvrgli eksplozivne naprave, izraelska stran pa je odgovorila z odprtim ognjem in enega od napadalcev nevtralizirala, piše v izjavi.

Profimedia

V drugem ločenem incidentu v torek na območju Gaze je bil en Palestinec ubit, več pa jih je bilo ranjenih med izraelskim streljanjem čez ograjo na meji. Vse to se je zgodilo med rednimi protesti, ki potekajo zadnji teden. Proteste spremlja nasilje, protestniki mečejo eksplozivne naprave, zažigajo gume in včasih streljajo na izraelske sile na drugi strani. Poročilo izraelskih obrambnih sil navaja, da se je na stotine izgrednikov zbralo med nasilnimi nemiri blizu mejne ograje na območju Gaze in sprožilo vrsto eksplozivnih naprav.

Palestinski uradniki so ostro obsodili napade izraelskih sil in pozvali ameriško administracijo, naj posreduje in tudi obsodi napade. "Ameriška administracija se mora zavedati, da je regija na robu vojne zaradi izraelskega vztrajanja pri ubijanju, uničevanju in kraji zemlje, zato mora nujno posredovati, da zaustavi izraelsko norost, preden pride do eksplozije, za katero bodo vsi plačevali ceno," je dejal Nabil Abu Rudeineh, tiskovni predstavnik palestinskega predsedstva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol