A. B./STA | 22. 12. 2022, 17:46

Ob častni zaprisegi je Nataša Pirc Musar čisto zares zablestela (FOTO)

Luka Dakskobler/BOBO

Nova predsednica, ki je zmago obeležila v drugem krogu predsedniških volitev, je zaprisegla kot prva ženska na najvišji funkciji v Sloveniji. "Moje srce zdaj bije za vas. Danes bolj pospešeno, jutri upam bolj umirjeno," je med drugim dejala. 

Nataša Pirc Musar je zmagala v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra, ko je protikandidata Anžeta Logarja premagala s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi. Z zaprisego bo postala prva predsednica republike. Nasledila bo Boruta Pahorja, ki je predsedniško funkcijo opravljal dva mandata.

Pred začetkom slavnostne seje, ki se je udeležuje več vidnih predstavnikov politike ter drugi visoki in vidnejši predstavniki družbenega življenja, so se vrstile predvsem želje, da bi nova predsednica dobro opravljala svoje delo in delovala kot predsednica vseh.

Primopredaja poslov med Pahorjem in Pirc Musarjevo bo potekala v petek, 23. decembra. 

Kaj je ob častni zaprisegi povedala sama? 

Pirc Musarjeva, nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica, je tako postala prva predsednica samostojne Slovenije za moškimi predhodniki - Milanom Kučanom, Janezom Drnovškom, Danilom Türkom in Borutom Pahorjem. "Prisegam, da bom spoštovala ustavni red, da bom ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije," je v uvodnih besedah povedala nova predsednica države. 

"Pred vami stojim kot prva predsednica Republike Slovenije. Ne le samozavestna, pogumna in močna, temveč tudi polna čustev in sanj. Sanj o lepšem jutri," je povedala in se z besedami navezala na samostojnost Slovenije – "Lahko se oziramo nazaj in se prerekamo, ali smo državo dobili ali smo si jo izborili, za naprej pa je jasno, državo moramo čuvati," je dejala in vzpodbudila k ljubezni do države, ki mora temeljiti tudi na mladih. 

Luka Dakskobler/BOBO

"Moje srce zdaj bije za vas, danes bolj pospešeno, jutri upam bolj umirjeno," je dejala in se zahvalila tudi nekdanjemu predsedniku Pahorju. "Pravijo, da funkcija ne spremeni tvoje osebnosti, ampak jo razkrije. Ničesar vam nisem prikrivala na poti do današnjega dne, ostajam Nataša. Ostajam pristna, srčna, odkrita, takšna, kot sem se podala na to pot," je dejala in obljubila, da se bo odzivala na vse razmere, kjer bodo ogrožene pravice svobode govora in človekove pravice. 

"Želim si, da bi bili tisti, ki povezujemo," je med drugim poudarila in se navezala na mednarodne odnose, stanje Evropske unije, državne organe in na aktualne tematike, ki pretresajo celoten svet. 

"Sama ne bom nikoli sklonila glave," je poudarila in obljubila, da ne bo ostala tiho, temveč se bo borila za spremembe, ki jih v Sloveniji potrebujemo. "Prizadevati si moramo, da bodo spremembe sprejemljive za večino, z upanjem, da bomo skupaj gledali naprej," je dodala. 

Ob njeni rami tudi soprog 

Ob njeni rami je bil na častnem dogodku prisoten tudi njen soprog, podjetnik Aleš Musar. Ta je že v začetku njene kampanje napovedal, da se bo udeleževal dogodkov, kot jih nalaga protokol. Veseli pa se, da bo v tej vlogi lahko prispeval tudi k ohranjanju slovenske kulturne dediščine in promociji slovenske kulture, s čimer se zadnja leta ukvarja tudi poklicno.

Luka Dakskobler/BOBO

Pahor je že izrekel zadnje besede

Odhajajoči predsednik republike Borut Pahor se je od državljanov nedavno poslovil z zadnjo poslanico. "Bilo mi je v izjemno čast, da sem bil vaš predsednik," je med drugim dejal. Ob odhodu čuti zadoščenje, trudil pa se je biti predsednik vseh, da bi nas povezoval in da bi vsi skupaj naredili korak naprej k pomiritvi in spravi, je dodal.

Žiga Živulović jr./Bobo

"Zdaj, ko odhajam, čutim zadoščenje," je dejal. Trudil se je, da bi bil predsednik vseh državljank in državljanov, da bi jih povezoval, da bi vsi skupaj naredili korak naprej k pomiritvi in spravi, da bi krepil ugled naše države v svetu in da bi povsod iskal naše prijatelje, ki jih je tudi našel, je naštel.

"Bilo mi je v izjemno čast, da sem bil vaš predsednik. Zdaj se naposled poslavljam od vas in vam želim vse najboljše," je sklenil Pahor.

Pahor je predsedniško funkcijo opravljal dva mandata. Novoizvoljena predsednica republike Pirc Musar bo zaprisegla danes, na slavnostni seji DZ ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pirc Musarjeva je zmagala v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra, z zaprisego pa bo postala prva predsednica republike.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol