A. B. , N. V. | 25. 11. 2022, 21:25

Pirc Musarjeva nam je priznala: s Klakočar Zupančičevo se je spoprijateljila prav zaradi Janše

Borut Živulovič/Bobo

Pocukali smo jih za rokav in izvedeli, zakaj se je nova predsednica države nasmihala v njuni družbi. S tem jima je izkazala posebno podporo.

Nataša Pirc Musar, nova predsednica države, ki bo na najvišjo funkcijo v državi uradno imenovana 23. decembra letos, si je v času prazničnega prižiga lučk v prestolnici privoščila nekaj trenutkov zase. V družbi Urške Klakočar Zupančič in Zvezdane Mlakar se je udeležila 22. Slovenskega knjižnega sejma na Gospodarskem razstavišču v prestolnici. 

Druženje ob posebni priložnosti

Na knjižnem sejmu se je kot pisateljica letos predstavila Klakočar Zupančičeva, in sicer s svojo knjigo Gretin Greh. "Knjiga je namenjena vsem močnim ženskam, ki jih je življenje lomilo, vendar so vedno znova našle voljo in moč – čarovnicam današnjega časa," lahko preberemo v uvodu knjige, zato je temu tudi posvetila predstavitev. 
 Njen knjižni prvenec prikazuje čas 17. stoletja in v ospredje postavi položaj žensk, Klakočar Zupančičeva pa je idejo za knjigo dobila med med proučevanjem čarovniških procesov na Slovenskem. Tematika jo je pritegnila, kot je nedavno zaupala za naš portal: "Zdi se mi, da težko najdeš koga, ki ga ne bi."

Spomnimo, da je za naš portal tudi zaupala, da  kot pisateljica o zgodbi ne naredi celotnega načrta. "Sem pisateljica, ki se usede za mizo, začne in enostavno samo piše, dokler ne pride do konca," je povedala in pojasnila, da ko piše, manjši elementi zgodbe do nje priplujejo sproti: "Vsi dodatni liki, osebe, dogajanja, kraji, vse to prihaja sproti."

Pogovor je vodila Zvezdana Mlakar

Predstavitev in pogovor z njo je moderirala Zvezdana Mlakar. "Lansko poletje me je zadnja tretjina knjige, ki se iz zgodovinskega romana potiho prelevi v velik, glasen ženski krik, dobesedno zabrisala po tleh," je pred predstavitvijo zapisala na Facebooku in podala razlog za to, da je prevzela to pomembno moderatorsko vlogo. Sicer je svoje mnenje o knjigi na Facebooku delila že v preteklem letu: "Kaj je bil Gretin greh? Ljubezen!
Zaživela sem ta roman in se mu predala, da me je v zadnjem delu trgalo po drobovju od ženske bolečine in vsega hudega kar si delamo! Človeška krutost, oblastiželjnost ne pozna meja in ni ji videti konca!," je izrazila svojo navdušenost nad knjigo. 

Pridružila se jima je tudi predsednica države 

Svojo podporo je na dogodku izkazala tudi Pirc Musarjeva, medtem ko je pisateljica v središču pozornosti podpisovala svojo knjigo, so se skupaj z Mlakarjevo podružile v sproščenem pogovoru. Kasneje smo s Pirc Musarjevo govorili in jo vprašali, kaj na sejmu pravzaprav počne.

Pojasnila nam je, da je na sejem prišla kot gostja in prijateljica Klakočar Zupančičeve: "Sem tudi ena prvih, ki je prebrala Gretin Greh."

"Prebrala sem jo v osmih urah. Čisto sem padla noter. Ko sem jo prebrala do konca, sem poklicala Urško in ji rekla: 'To je to, to moreš izdati.'"

Uredništvo

Da je Klakočar Zupančičeva velika podpornica Pirc Musarjeve, je dokazala tudi z objemom, ki ji ga je v Ruski dači kot prva podelila ob njeni izvolitvi za predsednico države. 

Predsednico smo države vprašali, kaj ju s Klakočar Zupančičevo sploh druži. Pojasnila nam je, da si delita iste vrednote in pogled na svet, njuno zavezništvo pa se je začelo, ko je Pirc Musarjeva delala kot odvetnica za sedanjo predsednico državnega zbora v postopku proti Janezu Janši. Takrat sta zmagali, prav ženska moč pa je bila tista, ki ju je združila.

Ravno zaradi skupnih pogledov, nazorov in ženske moči, ki si jo delita, Pirc Musarjeva pravi, da se zelo veseli sodelovanja s Klakočar Zupančičevo.

Bo tudi ona kmalu napisala knjigo?

Pirc Musarjevo smo vprašali, ali lahko pričakujemo, da bo tudi sama kmalu napisala kakšno leposlovno knjigo. "Nisem sposobna za to, to bom prepustila profesionalcem," je dejala z nasmehom, hitri pregled spleta pa nam pove, da je izdala že kar nekaj knjig, ki pa so sicer znanstvene narave.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol