Alma Rahne | 8. 11. 2022, 19:00

Zvezdana Mlakar spregovorila o najtežjih preizkušnjah: "Bili so trenutki, ko je šlo za življenje"

Aleksandra Saša Prelesnik

Za gledališko igralko in televizijsko voditeljico ni nobena tema tabu. V tokratnem pogovoru se nam je povsem odprla ter izlila dušo, kot to zna le ona. Razkrila je tudi, zakaj je naslovnica njene prve knjige tako zelo zmotila njeno mamo.

Zvezdana Mlakar je oseba, s katero bi lahko ure in ure debatiral o vsem. S svojimi gledališkimi vlogami, načinom življenja, prezenco pred kamerami in TV-pogovori za seboj pušča močan pečat. Čeprav bi se lahko skrivala za masko ličil, je s svojim občinstvom vedno iskrena, včasih še preveč, in javnosti da vpogled tudi v najbolj temačna obdobja svojega življenja. Pri njej ni nobena tema tabu, kar jo je naučilo prav gledališče. In o tem se boste v nadaljevanju lahko tudi sami prepričali.

Zadnje tedne je v polnem zagonu. Za seboj ima uspešno gledališko premiero v SNG Drama Ljubljana z naslovom Žene v testu, pri kateri sodeluje z mlajšo generacijo.

"Sem v ekipi, kjer je režiserka stara skoraj 24 let. Igralsko zasedbo sestavljamo štiri ženske in vsaka izmed nas predstavlja en letni čas. Jaz sem zima – čas modrosti, zrelosti. Veliko smo improvizirali in delali prek asociacij. Tokrat veliko tudi pojemo. Pesmi so ljudske in več ali manj žalostne, zelo so se me dotaknile. Zbudijo te v zavedanju, da si hvaležen, kjer si. Zato sem počaščena, da sem pravzaprav zraven," je povedala za Metropolitan.

SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Nova vloga pa ni edini razlog za srečo in radost. Izdala je tudi svojo prvo knjigo Pogovori, ki so mi spremenili življenje, ki je nastala v soavtorstvu z urednikom njene TV-oddaje Rokom Smolejem. Ob branju se boste znova spomnili zanimivih gostov, pretresljivih zgodb in tabujev, ki jih je Zvezdana uspešno rušila. Hkrati boste izvedeli tudi marsikaj o njej sami in njenem zasebnem življenju.

"Ko smo začeli delati pogovorno oddajo, nisem nič posebnega pričakovala, ampak sem bila na začetku čisto pretresena nad tem, kako so se mi ljudje odpirali in kako so bili pogumni. Urednik mi je enkrat dejal: 'Saj so lahko pogumni, ker si tudi ti pogumna. Se ti sploh zavedaš, kaj vse poveš.' Sama se tega nisem zavedala, ker pri meni ni prepovedanih tem. Iz gledališča sem navajena, da lahko govorim o vsem in tudi nič ne obsojam, ker to ponavadi raziskujem," je pojasnila.

Aleksandra Saša Prelesnik

Na vsakega gosta se je temeljito pripravila in se na lastne oči prepričala o tem, kaj dela. 

"Ves čas smo govorili o iskrenosti. Vem, da me je najbolj pretresno, ko mi je sin rekel: 'Z vsemi ljudmi govoriš bodi to, kar si. Ti pa tudi nisi to, kar si.' Prepričana sem, da ima vsak izmed nas kakšno področje, kjer se trudi biti to, kar je. Da najde ta stik s tem, kar on je, zaradi tega, ker je on skrit pod vsemi plastmi obrambnih mehanizmov, ali pa slabih izkušenj ... Moje življenje se je tako začelo v bistvu obračati, danes pa skoraj lahko rečem, da živim to, kar sem, tudi s pomanjkljivostmi. Hvala bogu sem pri vsem tem lahko ohranila to držo, da nisem bila površna pri teh pogovorih, ampak sem šla res v globino. Vesela sem, da so ljudje to sprejeli."

Zgodb je veliko in težko je izpostaviti le eno, saj je vsaka odpirala polja razmisleka in debate.

"Za čisto vsakega gosta sem se potrudila in našla, kaj je mene naučil, kakšne občutke sem imela ob njem. Čisto vsak gost ima svoj prostor v mojem srcu. In je nemogoče enega izpostaviti. To je tako, kot da bi mi rekli: ti imaš tri sinove, daj mi povej, kateri je tvoj najljubši. Nemogoče je. Še nekaj ... tudi če bi imela ljubše, nekdo bo zaradi tega žalosten, zakaj bi to delala. Seveda so eni bolj bombastični, drugi bolj skromni, tretji bolj redkobesedni. Tudi redkobesedni imajo pri meni enak prostor kot tisti, ki so vešči govorjenja."

Aleksandra Saša Prelesnik

Nekatere tematike so pri gledalci vzbudile mešana čustva in so se na njih burno odzvali.

"Zelo so reagirali na evtanazijo, na narcise in na vse seksualne teme ter na ameriškega avtorja serije knjig Pogovori z Bogom Neala Donalda Walscha. Zdi se mi, da so se gledalci najbolj odzvali, ko sem gostila mlada človeka, ki se gresta mnogoljublja. V tej oddaji sem želela pokazati, da imejmo čiste odnose v partnerstvu, če pa ne moremo imeti z enim, pa mu to povejmo. Da ne bo ta oseba potem prizadeta."

Opaža, da so seksualne teme še vedno zelo tabu: "Dolgo časa so bile tabu duhovne teme, ampak to smo tako po kapljicah dozirali in smo kar prebijali strop. Na primer, ko sta bili gostji igralka Mojca Fatur in soustanoviteljica podjetja Outfit7 Iza Login, ki mi je govorila o prebojih. Iza se obrača na astrologijo, Mojca pa je govorila, kako se je pogovarjala z bitji. Takrat sem sama pri sebi mislila, da ne bo šlo, pa so me gledalci pozitivno presenetili."

Pisanje je terapevtsko

Zvezdana se v knjigi odpira zelo intimno, osebno. Med drugim izvemo tudi, da si je njen oče sodil sam. Tema, o kateri vsekakor ni lahko spregovoriti.

"Ne, ni lahko. Mislim, da je pisanje terapevtsko. Ti imaš v glavi, česa si želiš. Preden napišeš, moraš vedno premisliti. Vsi moji stavki so šli skozi moje telo. To je bil en tak vrtiljak, mešalnica vsega. Za vse goste v knjigi sem morala najti druge besedne zveze, nisem se želela ponavljati. Hotela sem tudi jezikovno dobro knjigo napisati, z jezikom, ki bi samo stekel vate. Takim, ki se ga niti ne zavedaš, pa se te dotika po vsem telesu. Mislim, da mi je to kar uspelo."

Aleksandra Saša Prelesnik

 V knjigi med drugim opisuje, kako je želela pomagati svojemu gostu Branetu Oblaku, ko je čutila njegovo živčnost: "Razširila sem noge (hvalabogu, nosila sem hlače) in mu povsem intuitivno sedla nasproti kot kakšen dedec, samo da bi se počutil bolj domače. Delovalo je." Urednike oddaje je takrat zmotila njena govorica telesa – drža. 

"Šla sem na zagovor. Ni mi bilo ravno najbolj prijetno. Rok (Smolej, op. a.) je razumel, rekel mi je: 'Zvezdana, stisni zobe.' Časi se res spreminjajo. Pred šestimi leti smo kakšne stvari komaj izgovorili, danes o njih naglas govorimo. Na primer menopavza, duševne bolezni ..."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvezdana Mlakar (@zvezdana_mlakar)

Naslovnica knjige je v močnih rožnato-rdečih barvah, a en detajl je zelo zmotil avtoričino mamo.

"Moja mama je takoj opazila, da sem brez čevljev, kar jo je zmotilo. S tem, da sem bosa na naslovnici, sem želela povedati, da hočem biti prizemljena. Meni nobena duhovnost, nobeno znanje, nobena umetnost, nič ne pomaga, če nisem prizemljena. Na tem svetu živim vsak dan, sleherni trenutek in imam konkretno nekaj za delati. Ne samo z jezikom, tudi z rokami."

Ne prenese laži

Ko je izvedela, da so njeno oddajo ukinili, sprva ni mogla verjeti. "Nikoli nisem bila zamerljiva. Ko sem to slišala, ni bilo posebne drame. Rekla sem si, to ne more biti res, nemogoče. Ja, je. Ko smo posneli zadnjo oddajo, je bil moj govor res takšen, kot da se na nek način poslavljam. Ampak jaz sem se samo za en mesec. Januarja smo imeli vedno pavzo. Potem ko sem slišala govorice, da je bila oddaja predraga, sem se odzvala na Facebooku. To je čista laž in laži res ne maram. Pri laži vedno odreagiram."

Aleksandra Saša Prelesnik

Ljudje večkrat pristopijo do nje in jo sprašujejo, kdaj se bo vrnila na TV. "Ljudje me na ulici ustavljajo. Vsakokrat mi gre na jok. Počaščena sem. Ljudje mi rečejo, da sem jim spremenila življenje, ne samo sebi. Tega res ni malo. Sama sem preveč skromna."

Zvezdana Mlakar je oseba, ki z leti izžareva posebno, še močnejšo energijo. Vsaka njena guba nosi svojo zgodbo, žalostno ali veselo. A na gube je ponosna.

"Nikogar ne želim soditi. Ko se družim s takšnimi in drugačnimi umetnicami, vedno rečem, da če si že dajejo filtre na družbenih omrežjih, naj ne pretiravajo z njimi, da še vedno ostane njihov obraz. Ali te ne bo sram na cesti, ko te bodo videli v živo in boš čisto nekaj drugega. Mislim, da je to šibka samopodoba. Tudi kakšnim mojim igralskim kolegicam, ki so prekrasne, sem rekla: 'Prosim, ne si dati botoksa.' Zdrži ta pritisk, boš videla, kako ti bo dal posebno moč in veselje nad življenjem."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvezdana Mlakar (@zvezdana_mlakar)

Mlakarjeva opozarja, da se lahko zdravo staraš. "Veliko lahko naredimo zase s hrano in telovadbo obraza. Hodim na teenlifting, gre za elektrostimulacijo, ki je močnejša kot obrazna joga. Na naravne načine se da lepo zoreti, počasi, z drobnimi koraki. Ko vidim pri nekaterih ličnice, ki se sploh ne premikajo in ves čas tam ostanejo. Ali pa potem kakšne terapevtke, ko učijo ljudi, kako se sprejemati, same pa so popravljene. Kako lahko to počnejo? Jaz takšnemu terapevtu ne bi verjela. Vsak naj se odloči po svoje, sama pa jih z lastnim zgledom vabim, da vse naredijo, kar je v njihovi moči, da izgledajo dobro, sveže. Delam zato, da bom zdrava, ne za to, da bom lepa."

Aleksandra Saša Prelesnik

Seveda si je marsikdo kdaj privoščil kakšno malo, belo laž glede svojih let. In tudi 62-letna igralka ni izjema. 

"Najprej sem lagala o svojih letih, ko sem bila stara 14 let in sem enemu fantu rekla, da imam 16 let. Potem sem pred 30. rojstnim dnevom vsem govorila, da sem 28, ker mi je bilo groza 30 let. Danes, ko pogledam nazaj, je oboje neumno, potem pa pri 55 sem se malo zataknila in nehote sem govorila, da sem stara 56, 57. Pa sem bila že zdavnaj 58 ali 59 let (nasmeh, op. a.)," odkrito pove.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvezdana Mlakar (@zvezdana_mlakar)

Od kod črpa energijo?

"Če mi kdaj kaj ne gre po načrtih, si rečem, a je meni že kdaj kaj padlo z neba? Meni so se že zelo zgodaj v otroštvu zgodile hude stvari. Ko sem videla, kako je drugim hudo, sem se odločila, da name ne bodo na tak način vplivale, da bi še jaz delala kakšno dramo in sem pač začela nekako to širiti. To se je naselilo v mene, ta luč. Mogoče je to to. Seveda me je življenje nagradilo, da se veliko ljudi zraven mene počuti, da lahko odpre srce. Vsakokrat sem hvaležna. Če nisi hvaležen, če se ti zdi vse ali pa večino stvari samoumevno, je težje živeti."

Žrtev partnerskega nasilja

Ne skriva, da je bila nekoč tudi sama žrtev družinskega nasilja, da ni takoj upala povedati naglas in da je rekla: "Padla sem po stopnicah." Kar vsi vemo, kaj pomeni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvezdana Mlakar (@zvezdana_mlakar)

"V partnerstvu sem jih dobila po nosu. Tisti, ki me je udaril, mi je rekel: 'Saj si sama kriva, saj si izzivala.' Bila sem na urgenci. Spomnim se, da sem skrivala to, saj me je bilo sram. Bila sem ista kot tiste, ki rečejo, da so padle po stopnicah, v resnici pa so modrico dobile od partnerja. Sramotno je, da dopustimo, da nam to delajo," je odločno povedala.

Poudari, da so bili zanjo v življenju najtežja preizkušnja prav partnerski odnosi. 

"Vedno sem mislila, da se da o vsem pogovoriti oziroma da je ljubezen čez vse. Ampak ni dovolj samo moja ljubezen. Srečala sem ljudi, ki so drugače razumeli ljubezen kot jaz. In to me je znalo zelo prizadeti. Še posebej kadar so zraven otroci. Veliko dam na družino, skupnost ... Danes sem hvaležna, da sem želela imeti dobre odnose, dolgo časa sem bila žrtev, dokler nisem tudi prek oddaje začela raziskovati, kje sem tako zelo ranjena, da se privlačimo taki ranjeni ljudje in kako komunicirati in ali sploh komunicirati, ali sploh kaj reševati ali reševati sebe in to me je pripeljalo do sem, kjer danes sem. Zelo sem hvaležna za te odnose. To so bile moje največje učne ure. Bili so trenutki, ko je šlo za življenje."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvezdana Mlakar (@zvezdana_mlakar)

Zvezdana je septembra na Instagramu objavila zapis: "Objavljam kot vi, tudi če ne bom dobila niti enega 'lajka', bom preživela. Svet družbenih omrežij nima vpliva name, znam živeti tudi brez njega. Je moje malo intimno okno, kjer delim z vami tudi svojo žalost, po vseh teh smrtih zadnje čase se za življenje bori še ena meni ljuba in draga oseba. Vsak trenutek mislim nanjo." Zaupala nam je, da je ta oseba njena tašča Dunja Klemenc, ki je doživela srčno kap. 

"Med srčno kapjo je del možganov prenehal delati in ona 'leži kot rožica'. Vsakič, ko jo obiščem, mi je težko. Vsak večer prižgem zanjo svečko, ji pošljem lepe misli. Ob tem se sprašujem, zakaj se človek ne more posloviti, kakšna je usoda. Ona si nikoli ne bi želela, da bi tako končala. Zdravnik mi je rekel, da so čudeži možni, a zelo redki," pove vidno pretresena in s solznimi očmi. Zaupa mi, da jo je Dunja kot umetnico vedno podpirala in razumela. Obe sta borki za pravice življenja, prijateljici, zaupnici in zelo se imata radi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvezdana Mlakar (@zvezdana_mlakar)

Vsak, ki jo pozna, ve, da velja za neposredno osebo. Jo je življenje kdaj zaradi tega teplo?

"Sem direktna in iskrena, ampak mislim, da znam izbirati besede. Nikoli nisem bila žaljiva in tudi če sem presodila, da nekdo ne bo prenesel tistega, kar jaz mislim, nisem tega rekla. Znam komunicirati in pri tem sem previdna. Najlažje je drugega človeka prizadeti, jaz pa tega nočem. Verjetno so bili ljudje, s katerimi sem bila precej neposredna, če sem bila stisnjena ob zid, ampak sem se jim vedno na nek način opravičila za vse svoje besede. In povedala, da sem to počela zaradi svoje ranljivosti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvezdana Mlakar (@zvezdana_mlakar)

Mlakarjeva se je iz mestnega vrveža že pred leti preselila na posest nedaleč od Ljubljane, kjer je obkrožena z naravo in živalmi. Ne samo pse in mačke, ima tudi lame, koze, osle, kobilo, ponije, kokoši, gosi.

"Zaradi živali sem ves čas aktivna. Da sem v stiku z njimi, v stiku z zemljo, naravo, da pridelujem svojo hrano, da opazujem spreminjanje letnih časov v živo, da imam čisti mir. Sama se znam zelo dobro zdraviti, regenerirati. V naravi je to mnogo lažje. Vsake toliko časa me hoče vreči iz tira, ko je hudo, se sezujem in hodim bosa, uležem se na zemljo, tudi če je zima. Zemlja je neverjetno zdravilna. Iz zemlje smo nastali in v zemljo se vrnemo. Zemlja je najboljši zdravilec."