23. 6. 2022, 11:29

Uradno! Nataša Pirc Musar v boj za predsednico države: "Funkcija mi je pisana na kožo."

Bobo

Pred dnevi je namignila, da si želi s pomočjo državljanov brez opredeljevanja na politične strani kandidirati za predsednico države. Na novinarski konferenci, ki jo je sklicala z namenom, da pojasni svojo odločitev, je tudi uradno pojasnila ne le, kako se je odločila, temveč tudi, kaj želi s svojo kandidaturo v Sloveniji spremeniti. 

54-letna Nataša Pirc Musar je potrdila svojo kandidaturo za predsednico države. Na novinarski konferenci, ki jo je sklicala z namenom, da razglasi svojo kandidaturo je pojasnila svojo odločitev. 

"Moja odločitev je, da kandidiram za predsednico Republike Slovenije," je povedala. 

Kako je pojasnila svojo kandidaturo?

Svoj govor je začela z besedami, s katerimi je opozorila, da njena odločitev ni bila preprosta: "To je ena najtežjih odločitev v mojem življenju. Ni lahka. Velikokrat so me vabili v politiko. Trdila sem, da sem premlada. Trdila sem, da me izvršilna veja oblasti ne mika, ker je potreba po sprejemanju 'gnilih' kompromisov." 

Sašo Švigelj

"Nekaj let v meni tli želja, da bi vendarle v družbenem in političnem prostoru še lahko kaj storila. " 

Pri svojih pojasnitvah je veliko utemeljitev osredotočila na boj za človekove pravice, zato sama meni, da ji je funkcija pisana na kožo. S tem namenom se je odločila, da na vrhuncu svoje kariere želi spremembe uveljaviti še na najvišji, državni ravni.

N1/novinarska konferenca/posnetek zaslona

"Celo življenje se ukvarjam s človekovimi pravicami. Zdi se mi, da je predsedniška funkcija tista, kjer je potrebno boj za temeljne človekove pravice še posebej poudarjati. Vsakič znova, jasno in glasno." 

Potrdila je, da bo kandidirala s pomočjo državljanov 

"Ne bom strankarski kandidat, ne bom pa odklonila pogovorov s strankami," je pojasnila in potrdila, da bo zbrala 5000 podpisov volivk in volivcev. 

"Moje razmišljanje je šlo še v eno smer. Nikoli članica nobene politične stranke, nikoli nisem želela vstopiti v nobeno stranko samo zato, da bi dobila neko pozicijo. Takšno držo držim že celo življenje. Zato bom zbirala podpise." 

"Tudi, če bom izvoljena, ne bom tiho!"

Svoje zaupanje v človeškost odnosov je pojasnila zelo jasno. Kot je povedala: "Tudi, če bom izvoljena, ne bom tiho. Verjamem v človekove pravice in verjamem, da se država lahko razvija in da lahko da le pravna država približno enake možnosti vsem." 

"Mislim, da sem s svojim znanjem in energijo pokazala, da bom za temi vrednotami stala, dokler bom živa," je poudarila Pirc Musarjeva. 

O kandidaturi namigovala že pred dnevi 

Odvetnica, nekdanja informacijska pooblaščenka, novinarka, voditeljica in nekdanja varuhinja človekovih pravic je za N1 pred dnevi namignila, da si želi s podporo volivcev kandidirati za predsednico države, kot je takrat pojasnila: 

"Če se bom odločila za kandidaturo, bom šla na volitve kot neodvisna kandidatka s podporo državljank in državljanov, saj vse življenje ohranjam nestrankarsko držo. Nikoli nisem bila v nobeni stranki in tudi ne v partiji. Te svoje drže zato, da bi kandidirala, ne nameravam spremeniti," je pojasnila za N1. 

Za kandidaturo bi sicer potrebovala podpise najmanj pet tisoč volilk in volilcev.

Bobo

Kdo se še podaja v predsedniški boj? 

Kandidaturo je že potrdila nekdanja velposlanica, trenutno pa predsednica združenja Ona ve in podpredsednica največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. 

Bobo

Med drugim o kandidaturi, ki je trenutno še niso potrdili, razmišljajo tudi nekdanja predsednica stranke NSi Ljudmila Novak, željo je izrazil tudi nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl. V boj bi se lahko podala tudi ustavni pravnik Miro Cerar in kočevski župan Vladimir Prebilič.

Bobo

Kdo se bo za predsedniški stolček boril kot kandidat stranke SDS za zdaj še ni znano, a so v stranki za N1 povedali, da možne kandidate že iščejo. Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice