21. 6. 2022, 11:00

Boj za predsedniški stolček: bomo končno dobili predsednico?

Bobo/fotomontaža

Komaj so mimo državnozborske volitve in je nova vlada dobro zasedla položaje, že so na vidiku nove - predsedniške volitve. Kdo vse bo kandidiral?

Kandidaturo za predsednico Slovenije je napovedala podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki si želi, da bi jo pri tem podprli tudi organi stranke, v boj pa se po nekaterih podatkih namerava podati tudi nekdanja varuhinja človekovih pravic Nataša Pirc Musar.

Bobo

Marta Kos kandidaturo že potrdila

Čeprav še ni znano, kdaj točno bodo potekale predsedniške volitve, se že govori o prvih imenih, ki se bodo najverjetneje potegovala za naziv predsednika ali predsednice republike. 

Kandidaturo je že potrdila nekdanja velposlanica, trenutno pa predsednica združenja Ona ve in podpredsednica največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. Ob tem je za N1 izrazila željo, da bi njeno kandidaturo potrdil tudi kongres kot najvišji organ stranke. To bi se lahko zgodilo v ponedeljek, ko bodo v stranki odločali tudi o pripojitvi strank LMŠ in SAB. 

Bobo

Nataša Pirc Musar bi kandidirala s podporo volilk in volilcev

Da o kandidaturi resno razmišlja, je dejala tudi odvetnica in nekdanja varuhinja človekovih pravic Nataša Pirc Musar, ki je za N1 povedala da bo dokončno odločitev najverjetneje sprejela naslednji teden.

“Če se bom odločila za kandidaturo, bom šla na volitve kot neodvisna kandidatka s podporo državljank in državljanov, saj vse življenje ohranjam nestrankarsko držo. Nikoli nisem bila v nobeni stranki in tudi ne v partiji. Te svoje drže zato, da bi kandidirala, ne nameravam spremeniti,” je Pirc Musarjeva dejala za N1. Za kandidaturo bi sicer potrebovala podpise najmanj pet tisoč volilk in volilcev.

Profimedia

O kandidaturi razmišlja tudi Ljudmila Novak

Kot možna kandidatka za predsednico republike se omenja tudi evropska poslanka in nekdanja predsednica stranke NSi Ljudmila Novak. Tudi ona je o tem spregovorila za N1 in dejala, da dokončne odločitve še ni sprejela. Povedala je, da sama kandidature ni napovedovala, da to počnejo drugi in razkrila, da jo h kandidaturi nagovarja veliko ljudi. Novakova je sicer za predsednico države že kandidirala na zadnjih volitvah pred petimi leti.

V boj se namerava podati še en evropski poslanec ...

Željo po kandidaturi je izrazil tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je sprva nameraval kandidirati s podporo stranke SAB, ker pa se bo ta pripojila Gibanju Svoboda, to ne bo mogoče. Kot pravi, se je pripravljen potegovati kot kandidat Golobove stranke ali s podporo državljank in državljanov.

Profimedia

... pa tudi nekdanji premier in kočevski župan

Kandidatura naj bi zanimala tudi nekdanjega predsednika vlade, ustavnega pravnika Mira Cerarja, ki je za N1 dejal, da ga k temu sicer nagovarjajo, sam pa odločitve še ni sprejel. V tekmo za predsednika države se namerava podati še kočevski župan Vladimir Prebilič, ki naj bi ravno tako kandidiral s podpisi volilk in volilcev. Za njim naj bi stal tudi klub neodvisnih županj in županov.

Kdo se bo potegoval kot kandidat stranke SDS, še ni znano. V stranki so za N1 povedali, da so kandidate že začeli iskati. Po njihovih besedah je možno, da bodo predlagali svojega strankarskega kandidata, pa tudi, da bodo podprli koga, ki ni iz njihovih vrst, a jim je bizu.

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO