20. 6. 2022, 15:32

Stranka SAB je prenehala obstajati. Komu se bodo pridružili njeni člani?

STA

Predsednica SAB Alenka Bratušek, ki bo kmalu postala ministrica za infrastrukturo, je ostala brez lastne stranke.

Člani stranke SAB so na dopisnem kongresu z dobrimi 90 odstotkov odločili, da se stranka pripoji Gibanju Svoboda. Enako so pred časom odločili tudi v LMŠ. Obema pripojenima strankama se sicer na letošnjih državnozborskih volitvah ni uspelo prebiti v parlament.

STA

Velika večina glasov za pripojitev Gibanju Svoboda

Dopisni kongres stranke SAB je potekal od 13. do 15. junija. Na njem so članice in člani stranke odločali o predlogu sveta stranke, da se stranka SAB pripoji k stranki Gibanje Svoboda. Kot pravijo, se je zasedanja udeležilo 589 članic in članov.

Za pripojitev je bilo oddanih kar 539 glasov, medtem ko je bilo 39 članic in članov proti omenjenemu predlogu. deset se jih je glasovanja vzdržalo, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Odločitev o združitvi je podprlo 91,5 odstotka članic in članov, ki so se udeležili kongresa, so zapisali v SAB.

STA

S tem je stranka SAB prenehala obstajati. Člani bodo z delom nadaljevali v Gibanju Svoboda, ki je pravna naslednica stranke. 

Podobno se je zgodilo tudi v Šarčevi LMŠ

Podobno se je v začetku junija zgodilo tudi s stranko LMŠ, kjer je pripojitev k Gibanju Svoboda podprlo 97 odstotkov članic in članov stranke. Formalno se bosta obe stranki k stranki Roberta Goloba pripojili do konca meseca. Združitveni kongres je v načrtu za jesen.

Bor Slana/STA

Predsednik Gibanja Svoboda je sicer obema predsednikoma pripojenih strank ponudil ministrska mesta v svoji novi vladi, čeprav se jima na letošnjih državnozborskih volitvah v parlament ni uspelo prebiti. Prvak LMŠ Marjan Šarec je postal minister za obrambo, predsednica SAB Alenka Bratušek, pa bo, ko se spremeni zakon o vladi, postala ministrica za infrastrukturo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ