6. 11. 2023, 13:46 | Vir: STA

Nataša Pirc Musar: "Zahodni Balkan potrebuje več in ne manj EU"

Bobo

Jakov Milatović je prepričan, da bi bilo članstvo njegove države v EU pomemben signal celotni regiji.

Črna gora je lokomotiva, ki vleče Zahodni Balkan proti EU, je danes po pogovorih s črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem na Brdu pri Kranju dejala predsednica Nataša Pirc Musar. Milatović je prepričan, da bi bilo članstvo njegove države v EU pomemben signal celotni regiji. Voditelja sta se strinjala, da državi dobro sodelujeta na več ravneh.

Da je Slovenija glas in promotor Črne gore, je ključno

Pirc Musar je ob tej priložnosti ponovila, da Zahodni Balkan potrebuje več in ne manj EU. Kot je slikovito ponazorila, je Podgorica lokomotiva, ki v to smer vleče celotno regijo ter je "prva v vrsti", da se pridruži uniji.

Izpostavila je tudi pomen procesa Brdo Brioni na tej poti, ki da ga bo prihodnje leto gostila Podgorica. Gospodarsko sodelovanje je dobro, prav tako pa je predsednica Črno goro izpostavila kot partnerico na področju varnosti. Državi namreč sodelujeta tako pri centru za kibernetsko zmogljivost s sedežem v Podgorici in znotraj misije zveze Nato v Latviji.

Da je Slovenija prijateljica in zaveznica Črne gore, je poudaril tudi Milatović, ki je ob tem spomnil, da je ravno Slovenija bila tista, ki je prva odprla veleposlaništvo po tem, ko je Podgorica razglasila neodvisnost.

Širitev EU na Črno goro bi po njegovem prepričanju bila dober signal tudi ostalim državam, ker bi to pokazalo, da je proces širitve živ. V tem procesu je po Milatovićevih besedah ključno, da je Slovenija glas in promotor Črne gore.

Milatović ostaja optimističen, da bi se Črna gora lahko pridružila EU še pred letom 2030, pri čemer je zagotovil, da bo Podogorica ostala na tej poti navkljub strankam, ki so temu v preteklosti članstvu nasprotovale, zdaj pa sodelujejo z vlado.

Slovenija je prijateljica in zaveznica Črne gore.

Slovenija je prijateljica in zaveznica Črne gore.

Bobo

Obisk bo sklenil s pogovorom s predsednikom vlade

Po pogovorih na Gorenjskem se bo črnogorski predsednik v Ljubljani ločeno sestal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Obisk bo sklenil v torek s pogovorom s premierjem Robertom Golobom.

Med obiskom se bo predvidoma srečal še z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, črnogorskimi študenti in predstavniki diaspore v Sloveniji ter s podjetniki, so navedli v njegovem uradu.

Jakov Milatović je na položaju od maja, potem ko je na volitvah premagal dolgoletnega predsednika in premierja Mila Đukanovića. Njegova stranka Gibanje Evropa zdaj (PES), ki sta jo junija lani ustanovila skupaj z novim črnogorskim premierjem Milojkom Spajićem, se je tako v dobrem letu povzpela na čelo države in vlade, vodi pa tudi prestolnico.

Za Milatovića je to četrti obisk v tujini, potem ko je v konec maja v skladu z napovedjo najprej obiskal Bruselj, da bi izrazil zavezanost evropski poti. Nato je julija obiskal sosedo in največjo gospodarsko partnerico Srbijo, septembra pa Hrvaško.

V Sloveniji je samo nekaj dni po oblikovanju nove koalicijske črnogorske vlade, ki jo vodi vodja PES Spajić in jo je po številnih težavah oblikoval štiri mesece po predčasnih volitvah ter ob podpori prosrbskih in proruskih strank, ki sta dobili predsednika parlamenta ob obljubi vstopa v vlado čez leto dni. Opozicija novi vladi očita, da je protičrnogorska, protievropska in proruska, največ kritik pa je deležen prav novi predsednik parlamenta Andrija Mandić iz stranke Nova srbska demokracija.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih