30. 11. 2023, 13:23 | Vir: STA

Na podnebni konferenci ZN bo zbrane nagovorila tudi Pirc Musarjeva

Borut Živulovič/Bobo

Predsednica bo v Dubaju zastopala slovenske barve. 

Na podnebni konferenci ZN v Dubaju (COP28) bo slovenske barve zastopala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Kot so sporočili iz njenega urada, bo kot vodja slovenske delegacije v petek nastopila na osrednjem plenarnem zasedanju voditeljev, kjer bo imela tudi nagovor, sodelovala pa bo še na več dogodkih in razpravah ob robu konference.

V ospredju ocene izpolnjevanja zavez pariškega podnebnega sporazuma

Predsednica republike se bo v petek tako udeležila tudi spremljevalnega dogodka na visoki ravni, ki ga bo priredila Slovenija. Posvečen bo razmisleku o pomenu pravice do čistega in zdravega okolja. Dan bo nato sklenila kot gostja na svečani večerji, ki jo v čast svetovnim voditeljem in vodjem delegacij njihovih držav prirejata predsednik Združenih arabskih emiratov, emir Mohamed bin Zajed al Nahjan, in predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva.

Drugi in tretji dan obiska konference, v soboto in nedeljo, pa se bo Pirc Musar posvetila dvostranskim srečanjem s svetovnimi voditelji, v ospredju katerih bodo ocene izpolnjevanja zavez pariškega podnebnega sporazuma, aktualne razmere v svetu, predvsem na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, ter njihov vpliv na podnebne spremembe. Med drugim bo skupaj z generalnim direktorjem Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dogyujem odprla tudi posvet o povezavi med prehransko varnostjo in podnebnimi spremembami.

Profimedia

Predsednica izrazila razočaranje nad zaključki

"Pričakovanja svetovne javnosti in ljudi so upravičeno visoko. Po konferenci v Parizu, kjer je bil sklenjen podnebni sporazum, nujno potrebujemo nov globalni preboj v boju proti podnebni krizi. Od sprejetja pariškega sporazuma mineva osem let, svet pa se je v tem obdobju korenito spremenil. Znanstveniki opozarjajo, da močno zaostajamo pri izpolnjevanju sprejetih zavez. Nezadovoljstvo ljudi, predvsem mladih, bo upravičeno, če tovrstna srečanja voditeljev ne bodo prinesla nobenih konkretnih dogovorov ali vizije, kako naprej. Menim, da si tega ne moremo in ne smemo privoščiti, zato na COP28 odhajamo pripravljeni, s konkretnimi predlogi," je pred odhodom v Dubaj poudarila predsednica republike.

Pirc Musar je sicer že septembra v času zasedanja generalne skupščine ZN izrazila razočaranje nad zaključki, ki jih je prinesla lanska podnebna konferenca egiptovskem Šarm el Šejku, so spomnili v njenem uradu in dodali, da sta se z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom na njuno pobudo tedaj sestala s predsedujočim letošnji konferenci, Sultanom al Džaberjem. Ob tem sta mu prenesla skrb in pričakovanje, da bi COP28 prinesel nujni preboj v uresničevanju pariškega podnebnega sporazuma.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol