27. 11. 2023, 09:20 | Vir: STA

Joe Biden se ne bo udeležil podnebnega vrha v Dubaju: kaj je razlog?

Profimedia

Letošnji COP28 se bo začel v četrtek, potekal pa bo predvidoma do 12. decembra.

Predsednik ZDA Joe Biden se ne bo udeležil letošnje podnebne konference ZN COP28 v Dubaju, je potrdil neimenovani ameriški uradnik. Vsakodnevna pogajanja bo v imenu ZDA vodil posebni ameriški odposlanec za podnebje John Kerry, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na letošnjem COP28, ki se bo začel v četrtek in bo potekal predvidoma do 12. decembra, organizatorji pričakujejo okoli 70.000 udeležencev, med drugim državne voditelje in papeža Frančiška. Vendar pa so urniki, ki jih je ta teden objavila Bela hiša, pokazali, da se predsednik Biden ali podpredsednica Kamala Harris ta teden ne odpravljata v Dubaj.

Ameriški uradnik, ki je želel ostati neimenovan, je potrdil, da se Biden ne namerava udeležiti letošnjega COP28. Razlog za Bidnovo odločitev ni znan, se pa predsednik ZDA že več kot en mesec osredotoča na vojno med Izraelom in islamističnim gibanjem Hamas ter ameriške predsedniške volitve, ki bodo prihodnje leto.

Biden se je udeležil zadnjih dveh podnebnih konferenc. Do nastopa Bidna sicer ni bilo običajno, da bi se predsednik ZDA udeležil vsake podnebne konference ZN, navaja AFP.

Uradnik je obenem pojasnil, da Bidnova administracija še vedno razmišlja o tem, ali naj v Dubaj pošlje predstavnika države na najvišji ravni. Vsakodnevna pogajanja bo v imenu ZDA vodil posebni ameriški odposlanec za podnebje Kerry.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol