STA/Uredništvo | 18. 2. 2024, 22:17

Dežujejo obsodbe incidenta na nogometni tekmi: "Treba bo potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganstvom"

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Med drugim so se odzvali tudi na Nogometni zvezi Slovenije in pri mariborskem prvoligašu.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v odzivu na dogodek v Murski Soboti, kjer je eksplozivno telo poškodovalo šest članov domačega nogometnega kluba Mura v dvoboju 21. kroga Prve lige Telemach z Mariborom, med drugim zapisala, da so na zvezi ogorčeni in pretreseni ter da bo treba potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganstvom.

Facebook/NK Mura skozi čas

Dogodek, ki meče slabo luč na slovenski nogomet

"Na Nogometni zvezi Slovenije smo ogorčeni in pretreseni zaradi dogodkov na tekmi 21. kroga Prve lige Telemach med Muro in Mariborom. Do 57. minute smo gledali navijaški praznik, potem pa je bila tekma zaradi navijaških izgredov prekinjena, ob uporabi nevarnih eksplozivnih sredstev gostujoče navijaške skupine pa je prišlo do poškodb šestih članov domačega moštva," so sporočilo za javnost začeli pri NZS.

Kot so dodali, si želijo in upajo, da poškodovani zaradi nepremišljenega, sramotnega dogodka ne bodo nosili dolgoročnih posledic. "Vsem želimo čim hitrejše okrevanje," so pristavili.

"Obenem nam je žal, da se je tekma spremenila v dogodek, ki meče slabo luč na slovenski klubski nogomet in odvrača iskrene nogometne navdušence in družine od ogleda tekem v živo. Incident najstrožje obsojamo in verjamemo, da bodo storilca poleg disciplinske odgovornosti pod okriljem NZS doletele tudi najostrejše sankcije pristojnih organov," so poudarili.

Usoda tekme bo znana v najkrajšem času

Kot še pravijo na NZS, bo treba nujno potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganstvom. "In čas je, da se problema lotimo skupaj z vsemi deležniki. Današnji dogodek je dodaten signal, da je na tem področju potrebna sistemska in celovita ureditev," so še zapisali pri NZS in zaključili, bo usoda tekme znana v najkrajšem možnem času, po odločitvi vodje tekmovanj NZS.

Pri Muri so takoj po tekmi predstavili tudi posledice incidenta. "Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic tega dejanja. Vseh šest je moralo po pregledu na soboški urgenci na nadaljnje preiskave v UKC Maribor," so zapisali pri Muri v sporočilu za javnost.

Odzvali so se tudi v Mariboru

"Incident obžalujemo in ostro obsojamo. Dogodka, kot se je zgodil danes v Murski Soboti, ne pomnimo in upamo ter verjamemo, da ga več nikdar ne bo. Igralcem in članom NŠ Mura, ki so utrpeli poškodbo med pokom ob robu igrišča, želimo uspešno, čim hitrejše okrevanje," so pri mariborskem klubu zapisali v sporočilu za javnost.

"Z željo, da se v prihodnje znova pomerimo le v športnem boju na igrišču in brez prisotnosti dejavnikov, ki ne sodijo na stadione ter nimajo nobene skupne točke z nogometom," so dodali.

Z Muro že dolga leta v prijateljskih odnosih

"Uporaba pirotehničnih sredstev, ki je šla čez mejo in privedla do poškodbe nogometašev Mure ter članov strokovnega štaba, je zasenčila ves trud vseh udeležencev na igrišču ter prizadevanj, da bi spremljali nogometni praznik. V pričakovanju tekme namreč ni bilo prisotnih nobenih nesoglasij ali morebitnih napetosti, kar bi lahko vplivalo na početje skupin ali posameznikov," so pojasnili pri mariborskem prvoligašu.

Poudarili so, da imajo z Muro že dolga leta prijateljske, zgledne odnose. "Zato neprijeten dogodek za nas pomeni še večje razočaranje. Ob medsebojnih pogovorih po nedokončani tekmi smo gostiteljem izrekli globoko obžalovanje ob igrišču in v klubskih prostorih, poslovni direktor Bojan Ban je v imenu NK Maribor stopil pred mikrofone v družbi predsednika domačega kluba Roberta Kuzmiča ter obsodil objestno, nevarno početje, ki je privedlo do predčasnega zaključka tekme," so zapisali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol