N. V. | 28. 4. 2023, 12:28

Ne boste verjeli, kaj so na Brniku našli med varnostnim pregledom: posameznik je na letalo želel nesti ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Le kaj bi s tem počel? Samo predstavljamo si lahko ...

V letalskem prometu že desetletja veljajo precej stroga pravila glede ročne prtljage. Povsem prepovedan je vnos vseh ostrih predmetov na krov, tudi vnos tekočine v ročni prtljagi na vseh letih je omejen na največ sto mililitrov v posamezni embalaži. Čeprav se večina izkušenih popotnikov tega drži, še vedno obstajajo nekateri, ki (ne)zavedno kršijo pravila. 

Kaj vse nosijo na letalo?

Na Fraportu Slovenija, ki upravlja letališče Brnik, za Žurnal24 povejo, da se v ročni prtljagi še vedno pogosto znajdejo predmeti z ostro konico ali ostrim robom, kot so britvice in žepni noži z rezilom, daljšim od šest centimetrov, pa tudi vžigalniki in izvijači.

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Potniki še pozabijo, da imajo na/pri sebi kovinske predmete – te je pred prehodom čez detektor kovin namreč treba odložiti v zabojček," svoje izkušnje navedejo pri Fraportu Slovenija.  

Najdejo pa se tudi ekstremni posamezniki. Ob tem izpostavijo najbolj nenavaden predmet, ki ga je potnik želel nesti na letalo: rezilo kose!

Bodo vsebino prtljage preverjali bolj podrobno?

Španija s prihodnjim letom na letališčih v državi uvaja spremembe, ki bodo olajšale potovanja marsikateremu potniku. Vpeljali bodo sistem pregleda s 3D-rentgenskim bralnikom. Posledično potnikom ne bo treba več odpirati ročne prtljage in iz nje polagati elektronskih naprav na ločene pladnje ali imeti tekočin v plastičnih vrečkah.

Na Brniku o takšnem bralniku za zdaj še ne razmišljajo. So pa pred kratkim implementirali telesni varnostni skener.

Ta omogoča še učinkovitejši varnostni pregled potnikov – večjo varnost, višjo pretočnost potnikov pri varnostnem pregledu ter izboljšano uporabniško izkušnjo, razlagajo s Fraporta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol