R. K. | 26. 9. 2022, 17:11 | Vir: STA

Ne le Janja Garnbret, tudi moški plezalci plezajo proti vrhu: Luka Potočar pometel s konkurenco

Profimedia/fotomontaža

Slovenski plezalec, ki je nase prvič opozoril šele lansko leto z drugim mestom v Kranju, je letos dosegel daleč največji uspeh v strmo vzpenjajoči se karieri.

Slovenski športni plezalec Luka Potočar je skupni zmagovalec sezone svetovnega pokala 2022 v težavnosti športnega plezanja. Dvajsetletni Jeseničan je svoj prvi naslov skupnega zmagovalca sezone osvojil v Džakarti z uvrstitvijo v finale in osvojenim sedmim mestom na sklepni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti.

V Džakarti sicer ni prikazal svojega najboljšega plezanja. Tako v polfinalu kot v finalu je bil sedmi, smer v finalu je končal na zanj zelo skromni višini 25+, kar pa je vseeno zadostovalo za uspeh kariere. Pred letošnjo sezono je bil v skupnem seštevku sezone v svoji paradni disciplini težavnosti četrti. To mu je uspelo lani. Letos pa je sledil vzpon na sam vrh.

Janja Garnbret si je naslov že zagotovila

V zgoščeni konkurenci je prav na finalni tekmi prehitel tekmeca, Japonca Taiseija Hommo, ki je obstal na 12. mestu ter brez finala zapravil tudi mesto vodilnega. Potočar, ki je na finale sezone pripotoval kot drugouvrščeni v seštevku, je na sedmih tekmah zbral 3860 točk, Homma jih je imel na svojem računu zgolj 25 točk manj, Američan Jesse Grupper, ki se prav tako na 13. mestu ni uvrstil v finale, pa je imel na koncu 48 točk manj od Slovenca za tretje mesto v seštevku sezone.

Profimedia

Slovenci imajo zmagovalca sezone v težavnosti tako pri moških kot pri ženskah. Janja Garnbret si je svoj deseti naslov skupne zmagovalke, petega v težavnosti zagotovila že predčasno na prejšnji tekmi v Edinburghu.

Potočar je postal tretji Slovenec med moškimi z naslovom skupnega zmagovalca, leta 2016 je to uspelo Domnu Škoficu v težavnosti, leta 2018 pa Jerneju Kruderju v balvanih.

Potočar niza vse večje uspehe

Za Potočarjem, ki je nase v težavnosti opozoril lani z drugim mestom na domači tekmi v Kranju in srebrom na svetovnem prvenstvu v Moskvi, je najboljša sezona v karieri.

Po evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer je prejšnji mesec postal evropski podprvak v težavnosti, je na domačem svetovnem pokalu v Kopru dosegel krstno zmago na tekmah najvišje ravni, v Edinburghu pa je bil znova na stopničkah z drugim mestom.

Profimedia

Tako v moškem polfinalu kot tudi v finalu današnje tekme v Indoneziji sta vrhova smeri ostala neosvojena. Finalna smer je postregla s sila majhnimi razlikami.

Stopničke zavzeli Japonci

Japonci slavijo dvojno zmago. Zmagal je Ao Yurikusa z višino 29, njegov rojak Masahiro Higuchi je zasedel drugo mesto, Nemec Sebastian Halenke je bil tretji. Drugo in tretje uvrščeni sta dosegla isto višino 28, o razvrstitvi pa je odločal polfinale.

Halenke je preprečil štirikratno japonsko zmagoslavje. Trije finalisti so padli na višini 27+ Hidemasa Nishida in Satone Joshida sta pristala na četrtem in petem mestu, Dohyun Lee iz Južne Koreje je bil šesti.

V Džakarti se končuje sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, v sicer neolimpijski disciplini. Zdaj sledi še ženski finale s tremi Slovenkami, Janjo Garnbret, Vito Lukan in Mio Krampl.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ