R. K. | 11. 4. 2023, 13:27

Nedopustno ravnanje v celjski bolnišnici: dodatno delo opravili v rednem delovnem času, v žep pa za to pospravili plačilo

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Izbruhnila je nova afera v slovenskem zdravstvu, ki kaže, kaj vse si privoščijo nekateri radiologi.

Na dan so prišle nove nepravilnosti v slovenskem zdravstvu, ki so si jih privoščili v celjski bolnišnici. Glede na interno poročilo, ki se je pred kratkim pojavilo v javnosti, so tamkajšnji radiologi med lanskim januarjem in avgustom skoraj polovico dela, ki je bilo dodatno plačano prek podjemnih pogodb, opravili med rednim delovnim časom, piše Necenzurirano.

11 strani dolgo analizo opravljenih storitev so pri omenjenem mediju pridobili v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, iz nje pa je razvidno, da je bilo skoraj vsako drugo odčitavanje magnetne resonance (MR), računalniške tomografije (CT) in ultrazvoka, ki so ga opravili radiologi v Splošni bolnišnici Celje, opravljeno med rednim delovnim časom. Klub temu pa so zdravniki za opravljene storitve prejeli dodatno plačilo.

Bobo

Zalotili so jih že lansko jesen

Da so se dogajale nepravilnosti, je začelo sumiti nekdanje vodstvo bolnišnice in zahtevalo interno poročilo. Trenutni direktor bolnišnice Dragan Kovačić pa je na podlagi prejetega dokumenta kršiteljem izdal opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, morali pa bodo vrniti tudi denar, ki so ga na ta način pridobili. Skupno bodo tako celjski radiologi morali vrniti več kot 30.000 evrov bruto, piše Necenzurirano.

Pri izplačevanju previsokih honorarjev so celjske radiologe zalotili že lansko jesen. Takrat so ugotovili, da so zdravniki del dodatno opravljenih storitev, ki naj bi jih uradno opravili popoldan in prek podjemnih pogodb, v resnici opravili med rednim delovnim časom. Za isto delo so bili tako plačani dvakrat

Žiga Živulović jr./Bobo

Močno odstopanje podatkov

Celjski radiologi bi morali skupaj opraviti 2.618 ur dodatno plačanega dela. Vsak od njih bi v povprečju moral zunaj rednega delovnega časa delati 187 ur, kar bi na vsak delovni dan zneslo več kot eno dodatno uro. A iz poročila je razvidno, da so vsi skupaj dodatne storitve opravili v samo 507 urah, kar predstavlja manj kot petino za to predvidenega časa, poroča omenjeni medij.

Zaradi močnega odstopanja podatkov o prisotnosti zunaj rednega delovnega časa od podatkov o opravljenem delu po normativih, se je vodstvo bolnišnice obrnilo na zunanjo programsko hišo, kjer so dopolnili podatke po datumu in času odčitavanja izvidov za vse preiskave, ki so bile plačane po podjemni pogodbi. Pri tem so ugotovili, da je bilo kar 41 odstotkov oziroma 2.324 odčitavanj izvidov opravljenih v rednem delovnem času, piše Necenzurirano.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol