STA/P.M. | 7. 5. 2023, 22:02

Gradnja mariborske bolnišnice: najprej hud udarec, zdaj le žarki upanja

Profimedia

Projekt je izgubil financiranje s strani EU, se bodo gradbena dela sploh začela?

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je zaradi podražitve projekta izgubil predvideno možnost sofinanciranja projekta vzpostavitve negovalne bolnišnice s sredstvi EU. A se ta po zagotovilih vodstva bolnišnice kljub temu nadaljuje. Financiral se bo namreč iz državnega proračuna. Trenutno izbirajo izvajalca gradnje, ki se bo začela predvidoma junija.

Sprememba časovnice

V ta namen je bilo predvidenih 6,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj iz virov React EU. A je to po poročanju časnika Večer padlo v vodo zaradi podražitve projekta. Prvotno je bil predviden rok zaključka december 2023 in del financiranja iz EU sredstev.

UKC Maribor

UKC Maribor

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Zaradi spremembe časovnice in termina izvedbe, ki ne omogoča zaključka do decembra 2023, smo evropska sredstva prerazporedili na druge projekte, sredstva za izvedbo projekta pa bomo v celoti zagotovili iz integralnega proračuna," so potrdili na ministrstvu za zdravje.

Nove napovedi

Projekt negovalne bolnišnice naj bi bil po novem zaključen do poletja 2024. "V tem trenutku je v teku postopek oddaje javnega naročila za izbor izvajalca za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del," pravijo v kliničnem centru.

Anton Crnjac: "Dela bodo potekala eno leto, čez približno leto dni bomo negovalno bolnišnico s 55 posteljami predali v uporabo."

Anton Crnjac: "Dela bodo potekala eno leto, čez približno leto dni bomo negovalno bolnišnico s 55 posteljami predali v uporabo."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po besedah direktorja Antona Crnjaca imajo urejeno vso potrebno dokumentacijo. Na razpis za izvajalca gradnje so prejeli več ponudb. "Komisija se sestaja in v najkrajšem času bo izbran izvajalec. Pričakujemo pričetek gradbenih del nekje v drugi polovici junija," je povedal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol