N. V. | 8. 12. 2023, 07:42

Napoved: bodo cene nepremičnin v letu 2024 padle ali zrasle?

Žiga Živulović j.r./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Bo v prihodnjem letu končno napočil pravi čas za nakup nepremičnine?

Cene nepremičn v letu 2023 – razen v določenih segmentih oziroma na določenih lokacijah – niso padle, so pa stagnirale. Cene so zrasle na Obali in v Kranju – v Ljubljani se nepremičnine niso precej podražile, je pa že tako ali tako povprečna cena kvadratnega metra 3900 evrov.

Bistveno bolj kot cene je padlo število poslov – najemov in nakupov. V Ljubljani je bil padec kar 25-odstotni, ponekod drugod še več.

Kako bo z nepremičninami v letu 2024? Bodo cene padle ali zrasle?

Nepremičninski trg se tudi v prihodnjem letu ne bo bistveno spremenil, sta v podkastu z naslovom Nepremičninski vulkan v Sloveniji: Izbruh ali dimna zavesa dejala nepremičninska strokovnjaka Ajda Kaluža in Miro Ivanović. Večjega padca cen ne bo, razlogov za to pa je predvsem v tem, da je povpraševanje še vedno večje od ponudbeV Ljubljani se trenutno prodaja le približno 900 nepremičnin, besede Ivanovića povzema Žurnal.

Žiga Živulovič jr./ Bobo

"Zgodovinsko obdobje, ko so cene nepremičnin vrtoglavo rasle, se je končalo," trdi Ivanović. A upoštevati je treba, da ko razmišljamo o rasti cen nepremičnin, le redko vzamemo v zakup inflacijo: ta je v zadnjih treh letih odnesla polovico rasti.

Slovenci in nepremičnine

Slovenci imamo nepremičnine v genih, smo nepremičninski tajkuni, kupujemo tudi, ko niso dobra naložba ali celo tvegana naložba, menita strokovnjaka. Z njima se je strinjal tudi voditelj podkasta Matej Rigelnik: Slovenci stanovanjske nepremičnine kupujemo iracionalno, kupujemo jih s čustvi, namesto z ekonomsko logiko. Prav tukaj tiči razlog, da je povpraševanja vedno več kot ponudbe, posledično pa cene stagnirajo in ne padejo.

Zanimivo je tudi, da se v Sloveniji velik delež stanovanj kupi z gotovino. V analizi prodaje stanovanj v Šiški so na primer ugotovili, da jih je bilo le 45 odstotkov kupljenih s hipotekarnim kreditom. 

Profimedia

V Sloveniji naj bi bilo tudi kar nekaj praznih stanovanj – v Ljubljani naj bi jih bilo 10 tisoč. To bi država lahko spodbudila z davkom na prazne nepremičnine, kar bi lastnike sililo v prodajo, ali pa z davčnimi olajšavami, kar bi jih prepričalo o oddajanju v dolgoročni najem.

Kdaj kupiti nepremičnino?

Če z nakupom stanovanja ali hiše rešujemo stanovanjsko vprašanje, je vedno čas za nakup, menita strokovnjaka, z njima pa se strinja tudi voditelj: "Čakati na padec cen medtem ko plačuješ najemnino za stanovanje, morda ni najboljša odločitev. Cene bi morale drastično pasti, da bi se čakanje splačalo." Če pa želimo z nakupom nepremičnine ustvariti naložbo, od katere bomo imeli korist, pa zdaj vsekakor ni pravi čas za nakup, se strinjata strokovnjaka.

Cene nepremičnin v tujini

Na splošno je v Evropski uniji trend padanja cen stanovanjskih nepremičnin. V Nemčiji so cene v povprečju padle za 15 odstotkov, nekoliko manj v Avstriji, tudi na Švedskem so beležili 15-odstotni padec.

Obstajajo tudi izjeme: recimo Španija in Hrvaška, delno pa tudi Slovenija, kjer so cene, kot rečeno, le stagnirale. Hrvaška je sicer zadnji dve leti zmagovalka v rasti cen, a kot zaznavajo hrvaški nepremičninski posredniki, so dosegle vrh, za naslednje leto napovedujejo stagnacijo, pove Kaluževa. Sicer tudi Slovenci precej nakupujemo nepremičnine na Hrvaškem: leta 2022 smo največ nepremičnin kupili v Ljubljani, takoj za tem pa je sledila Hrvaška. Pri sosedih smo v enem letu kupili 3200 nepremičnin.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol