8. 8. 2023, 13:02 | Vir: STA

Zaradi poplav se je sprožilo že več kot 200 plazov, številne ceste so še vedno neprevozne

Žiga Živulović jr./Bobo

Plazovi ogrožajo tako stanovanjske objekte kot tudi ceste in komunalno infrastrukturo. 

V Savinjski dolini nadaljujejo sanacijo škode po petkovih obsežnih poplavah. Na pomoč je priskočilo veliko prostovoljcev, kot poudarjajo savinjski župani pa jim še zmeraj manjka težje mehanizacije, čeprav jim pomagajo tudi števila savinjska podjetja. Veliko cest je še vedno neprevoznih, težave so tudi z ljudmi, ki bo ostali brez domov.

Kot je povedal župan občine Ljubno ob Savinji Franjo Naraločnik, so se pojavili številni plazovi, ki ogrožajo tako stanovanjske objekte kot tudi ceste in komunalno infrastrukturo. Razmere so po njegovi oceni še izredne, ampak s pomočjo prostovoljcev sanacija poteka tekoče. Po njegovih navedbah so v občini imeli razseljenih več kot 100 ljudi, nekaj se jih je že vrnilo na svoje domove.

Na Gorenjskem se po katastrofalni ujmi še vedno prožijo plazovi. Po trenutnih informacijah, ki še niso dokončne, so zabeležili že prek 200 plazov, je povedal regijski poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid. Nekatere intervencije po Gorenjski še potekajo, se je pa 177 gorenjskih gasilcev danes odpravilo na pomoč v Mozirje.

Razmere se izboljšujejo

Župan Luč Klavdij Strmčnik je dejal, da se razmere vsako sekundo izboljšujejo, čeprav je na terenu še vedno kaos. Pojasnil je, da je do Luč, ki so bile odrezane od sveta, dostop možen preko Črnivca ali Avstrije. Vodovod Uluček je bil usposobljen zasilno, seveda vodo je treba prekuhavati, drugače pa je oskrba z vodo urejena. Osmih hiš še ne morejo doseči, zato so jim zagotovili helikoptersko oskrbo. V občini elektriko zagotavljajo s pomočjo agregatov, je še dejal Strmčnik.

Župan Mozirja Ivan Suhoveršnik je povedal, da dela na terenu potekajo skoraj brezhibno in da je sanacija tekoča. "Uslišani smo bili glede prostovoljcev, mehanizacije, traktorjev, prikolic in tako dalje, organizirane imamo tudi zbirne centre za odpadke, ker jih je ogromno. Urejamo tudi vodotoke, veliko nam pri tem pomaga direkcija za vode," pravi Suhoveršnik.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol